середа, 01 грудня 2021 08:55

Марш мільйона: почалася Революція гідності

Марш мільйона: почалася Революція гідності
1 грудня 2013 року на майдан Незалежності вийшло до півмільйона людей. Фото: УП

1 грудня 2013 року на майдані Незалежності в Києві вийшли приблизно 1 млн людей. Почалася Революції гідності.

Уночі 30 листопада спецпідрозділ "Беркут" влаштував на майдані силовий розгін протестувальників. Це обурило українців.

Наступного дня люди зібралися на Всеукраїнське віче. О 12:00 колона мітингувальників рушила з Михайлівської пл. на вул. Володимирську до парку імені Тараса Шевченка. Далі йшли вул. Хрещатик, повз Бессарабську пл. до майдану Незалежності.

Марш розтягнувся від майдану Незалежності до парку імені Тараса Шевченка.

Цього ж дня мітингувальники зайняли будівлю КМДА й Будинок профспілок. Певні учасники акції намагалися штурмувати Адміністрацію президента. "Беркутівці" відбили штурм і почали переслідувати нападників. Силовики били всіх, хто траплявся їм на шляху. Крім учасників протесту постраждали приблизно 40 журналістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 30 років тому українці вперше вийшли на Майдан

Акції протесту 1 грудня 2013-го відбулися також у Львові, Луцьку, Тернополі, Чернівцях, Рівному, Харкові, Дніпропетровську (тепер - Дніпро), Хмельницькому, Одесі, Вінниці, Ужгороді, Кіровограді (зараз - Кропивницький), Донецьку, Луганську й Житомирі.

24 листопада 2013 року в Києві на майдані Незалежності відбувся один із наймасовіших мітингів, який зібрав до 150 тис. осіб. Люди зібралися через відмову уряду підписати договір про асоціацію з Європейським Союзом. Заходи протесту призвели до повалення правління президента Віктора Януковича та його втечі за межі країни.

Зараз ви читаєте новину «Марш мільйона: почалася Революція гідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі