пʼятниця, 15 грудня 2023 08:01

В Україні виникла нова церква

В Україні виникла нова церква
15 грудня 2018 року створили Українську помісну автокефальну православної церкву та обрали її предстоятеля Фото: wikipedia

15 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі у святій Софії Київській створили Українську помісну автокефальну православну церкву. Предстоятелем обрали митрополита Епіфанія.

Перед тим, 27-29 листопада, Священний Синод Вселенського патріархату у Стамбулі затвердив текст Томосу про автокефалію та рекомендації щодо Статуту майбутньої української церкви. Відкинув претензії РПЦ на Україну, як на "її канонічну територію".

Об'єднавчий собор у Києві скликав Константинопольський Патріарх Варфоломій - фактично захід став Собором Константинопольської Церкви. Запрошення отримали архієреї усіх православних церков в Україні, втім, участь взяли лише 62 - переважна більшість з УПЦ КП, хоча прибули й представники Московського Патріархату.

У день проведення Собору українці на Софійський площі заслухали молитву, а у храмі Малої Софії священники відслужили Літургію. Сам установчий захід розпочався о 10:00 і проходив у закритому режимі. Головував на ньому представник Вселенського Патріарха митрополит Гальський Еммануїл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Андріївській церкві вперше після реставрації провели богослужіння: фото

У створенні церкви та таємних виборах предстоятеля брали участь 192 делегати, адже від кожного з присутніх архієреїв делегували по представнику від духовенства та мирян. Право голосу отримали і екзархи Константинополя.

На Соборі утворили Православну церкву України, а митрополитом Київським і всієї України обрали Сергія Думенка - Епіфанія. Згодом Епіфаній звернувся до українців зі словами:

"Ми змогли об'єднати три гілки українського православ'я в єдину помісну православну церкву. Змогли засвідчити, що можемо об'єднатися і створити в Україні єдину помісну церкву нашими спільними зусиллями. Я би хотів закликати всіх наших побратимів, архієреїв, всіх вірних в єдину Українську православну церкву. Двері нашої церкви відкриті для всіх".

Новоутворена Православна церква України стала митрополією у складі Константинопольської Церкви. 6 січня 2019 року отримала Томос і офіційно стала автокефальною.

20 серпня 2021 року Варфоломій прибув до Києва.

21 серпня Вселенський патріарх і митрополит Епіфаній вшанували жертв Голодомору і героїв російсько-української війни. Після цього в Михайлівському соборі Києва відбулась молитва подяки із Вселенським патріархом (доксологія).

22 серпня 2021 року відбулось спільне богослужіння Вселенського патріарха Варфоломія та настоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія у Софії Київській.

24 серпня 2021 року патріарх Варфоломій відвідав парад з нагоди 30-ї річниці з Дня Незалежності України.

Зараз ви читаєте новину «В Україні виникла нова церква». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі