неділя, 26 липня 2020 09:45

У Сибірі учасники автоперегонів застрягли в снігах

У Сибірі учасники автоперегонів застрягли в снігах
"Великі перегони Нью-Йорк – Париж" стартували на Таймс-сквер у Нью-Йорку. Фото: Бібліотека Конгрес США.

У Парижі 26 липня 1908-го завершилися перші навколосвітні автоперегони "Великі перегони Нью-Йорк – Париж". Стартували на Таймс-сквер у Нью-Йорку ще у лютому.

Участь брали шість екіпажів. Франція виставила три, по одному німці – на Protos, італійці й американці. Водії з Нью-Йорка дісталися тихоокеанського узбережжя США. На пароплаві доплили на Аляску. Далі Беринговою протокою потрапили в Азію, перетнули Сибір і через всю Європу доїхали до Парижа. Поїздка зайняла 6 місяців. У китайській Маньчжурії і в російському Сибіру автомобілі зіткнулися з весняною відлигою і нескінченними трясовинами. На деяких ділянках швидкість руху вимірювалася в кількох кілометрах за годину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виробники перших літаків починали з повітряних зміїв

Німці першими досягли Парижа. Чотирма днями пізніше фінішували американці на Thomas Flyer. Італійці відстали від лідерів на 2 місяці. Але при підведенні підсумків німецька команда була оштрафована на 30 днів за використання поїзда для транспортування машини. Перемога дісталася американцям - водію Джорджу Шустеру. Водій став зіркою, але продовжував працювати в механіком на автомобільному заводі. Йому дали приз - $1 тис.

Американські авіаконструктори брати Райти – Вілбер та Орвілл 22 травня 1906-го отримали патент на винайдений ними літак. Випробували вони свій апарат за три роки до отримання патенту.

Зараз ви читаєте новину «У Сибірі учасники автоперегонів застрягли в снігах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі