Ексклюзиви
пʼятниця, 22 травня 2020 10:30

Виробники перших літаків починали з повітряних зміїв

Виробники перших літаків починали з повітряних зміїв
Брати Райти на своєму літальному апараті. Фото: 5 канал

Цього дня 1906 ро американські авіаконструктори брати РайтиВілбер та Орвілл – отримали патент на винайдений ними літак. Випробували вони свій апарат за три роки до отримання патенту.

Їхнє захоплення літаками розпочалося ще в дитинстві, в шкільні часи, коли брати почали робити повітряних зміїв для продажу.

Так і не закінчивши школи, брати 1892 року відкрили крамницю з продажу велосипедів, потім ремонтну майстерню, а в 1895-го — власне виробництво велосипедів.

Через 8 років після початку "велосипедної" кар'єри брати вирішили створити та експериментувати зі своїм першим планером у Кітті-Гок, а 1901 року випробували вже другий планер. 1902 року вони почали конструювання першого моторного аероплана, двигун для якого зібрали самі. Маса двигуна становила 77 кг, швидкість обертання вала — 1200 про/хв., потужність 12 кінських сил.

Для досліджень їм довелося побудувати власну аеродинамічну трубу. І перш ніж здійснити перший політ, брати виготовили близько 200 видів моделей. У кожній із них вони намагалися відтворити ідеальне поєднання льотних якостей.

17 грудня 1903-го зробили перший в історії пілотований політ на моторному аероплані "Флаєр-1" на 37 метрів. Апарат пробув у повітрі 12 секунд. Починав літати Орвілл. Проте того ж дня у небо піднявся і Вілбер, протримався в повітрі 59 секунд і подолав 260 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США створили першу грамплатівку

Перший літак брати створили з ялинових планок, його довжина становила 6,4 м, висота - 2,7 м, розмах крил - 12,3 м. Пропелер приводила в рух ланцюгова передача, подібна до велосипедної.

Протягом 1903-1906 років брати Райти вдосконалили конструкцію аероплана та зробили понад 200 польотів. 22 травня 1906 року одержали патент на свій винахід.

1908-го вони здійснили низку поїздок по всьому світу, демонструючи можливості своїх літальних апаратів. Ще за рік брати створили компанію "Райт", що займалася виробництвом літаків та підготовкою пілотів.

20 травня 1927 року американський льотчик Чарлз Ліндберґ розпочав перший безпосадковий трансатлантичний переліт.

Цю подорож Чарльз Ліндберґ вирішив здійснити у віці 25 років, за що отримав Ортіґську премію як перший пілот, який перелетів Атлантичний Океан із Нью Йорка до Парижа без проміжної посадки.

Зараз ви читаєте новину «Виробники перших літаків починали з повітряних зміїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути