понеділок, 28 грудня 2020 15:12

У селі відкопали церковний дзвін

У селі відкопали церковний дзвін
Дзвін пролежав у землі майже 70 років. Його виставлять поруч із храмом святого Івана Богослова у Зарудді Фото: risu.ua

У селі Заруддя, Зборівського району Тернопільської області знайшли захований під час Другої світової війни церковний дзвін.

Він лежав на глибині 0,5 м біля території колишнього римо-католицького костелу Найсвятішої Панни Марії Неустанної Допомоги, зведеного 1905 року. Сьогодні на тому місці діє храм Святого Івана Богослова УГКЦ, повідомляє Релігійно-інформаційна служба України.

Пошуками дзвону займався краєзнавець Микола Луців, який врешті і натрапив на знахідку.

Дзвін важить близько 50-60 кг. Прикрашений рослинним декором, але не має жодних написів. Не виключають, що вони ховаються за шаром майже 70-річного окислу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курильниця і намисто - у музей передали унікальні артефакти сарматів

"Цей дзвін давній. Коли збудували мурований костел на місці колишнього дерев'яного, то на дзвіницю поставили його. Дзвін переховували 1914 року, бо під час війни армія забирала дзвони для переплавки. Потім ховали 1920-го від більшовиків. І сховали в кінці 1939 року, бо прийшли совіти, які закрили костел. І ще люди знали, що німці напали на Європу, скоро буде війна, так що дзвін був закопаний. Моя мама знала все це, тільки не знала місця схову", - розповів службі місцевий житель Мирон Сагайдак.

Знахідку передали церковній громаді храму Святого Івана Богослова.

У серпні 2019 року злочинці обікрали зруйновану кам'яну каплицю на острові Святого Фінана у Шотландії. Звідти забрали середньовічний бронзовий дзвін. За місцевою легендою, того, хто наважиться викрасти його, очікує 200-річне прокляття. Дзвін користувався великою популярність у туристів. Його закріпили важкими ланцюгами, але злочинці зуміли розпиляти їх.

Зараз ви читаєте новину «У селі відкопали церковний дзвін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі