субота, 31 серпня 2019 08:20

В київському інституті навчалися чотири роки

В київському інституті навчалися чотири роки
Кафедра фізики київського політехнічного інституту. Фото: КПІ

Київський політехнічний інститут відкрили 31 серпня 1898 року. Тоді він носив ім'я імператора Олександра ІІ. 2016 року університету присвоєно ім'я його колишнього студента, видатного авіаконструктора ХХ століття Ігоря Сікорського.

Професори Київського університету, представники міських властей, адміністрації Південної залізниці, інженери, промисловці вирішили заснувати вищий технічний навчальний заклад — політехнічний інститут — з механічним, інженерним, хімічним і агрономічним відділеннями.

Для будівництва інституту міська влада запропонувала декілька ділянок у різних районах міста. Після ретельного ознайомлення комісія вибрала ділянку площею 38 десятин, що простяглася вздовж Брест-Литовського шосе. Із восьми проектів, поданих на конкурс, комісія відібрала проект, розроблений академіком архітектури Кітнером.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві створили мініскульптуру першого гелікоптера Сікорського

В червні 1898-го оголосили про перший прийом заяв до інституту. Відповідно до Статуту, до вступних іспитів допускалися всі бажаючі, які мали атестат про закінчення гімназії, реального училища або інших середніх навчальних закладів, що прирівнювалися до гімназії. Поза конкурсом зараховувалися абітурієнти, які вже закінчили інші вузи. Навчалися в інституті чотири роки. Система навчання курсова.

Першим директором КПІ був видатний учений в галузі механіки, теорії міцності і графостатики професор Кирпичов. Перший випуск - 90 інженерів відбувся у 1903 році. В 1930 році КПІ було реорганізовано і створено на його базі 8 окремих інститутів. В 1934 році три із них - енергетичний, хіміко-технологічний та машинобудівний - були об'єднані під назвою "Київський індустріальний інститут" (КІІ).

Бронзову мініскульптуру першого гелікоптера механіка Ігоря Сікорського встановили в Києві на вул. Ярославів Вал, 22. Скульптуру створив Юрій Білявський. Сікорський розробив свій пристрій 1909 року.

Зараз ви читаєте новину «В київському інституті навчалися чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі