вівторок, 25 серпня 2015 11:55

В Ізраїлі археологи знайшли руїни міста Голіафа

В Ізраїлі археологи знайшли руїни міста Голіафа
Фото: www.awaytravel.ru

Під час розкопок в Ізраїлі були знайдені масивні ворота, які стояли, можливо, біля входу в біблійне місто Геф, що у період свого розквіту був найбільшим мегаполісом в регіоні. Старий Завіт називає Геф домом Голіафа - гігантського воїна, якого ізраїльський цар Давид убив з пращі.

Головний археолог розкопок Арен Майер з Університету Бар-Ілан в Ізраїлі розповів, що нові розкопки показують, наскільки вражаючим було давнє місто філістімлян.

"Ми знали, що Геф в дев'ятому столітті до н.е. був великим містом, мабуть, найбільшим у країні в той час. Ці монументальні фортифікаційні споруди підкреслюють наскільки великим і могутнім було це місто", - написав Майєр.

Майер розповів, що ворота були виявлені в Телль-ес-Сафі, де безперервно мешкали люди протягом майже 5000 років, до тих пір, поки арабське село на цьому місці не була покинуте в 1948 році. Хоча археологічні розкопки почалися тут з 1899 року, але тільки в останні кілька десятиліть археологи зрозуміли, наскільки значні залишки цієї епохи на цьому місці.

Вражаючі розміри поселень і згадки в біблійних записах переконали вчених, що місце є історичним містом Геф, яким правили філістимляни, і яке знаходилося поруч з єврейським царством Юдеї та Ізраїлю. Більшість вчених вважають, що Геф взятий в облогу і знищений Хазаїлом, царем арамейської Дамаска в 830 році до н. е.

Дослідники також виявили залізні вироби і храм біля монументальних воріт, а також фрагменти кераміки, пов'язаної з культурою філістимлян. Незважаючи на те, що кераміка властива насамперед філістимлянам філістимлян, вона також демонструє елементи ізраїльської техніки, що говорить про вплив культур один на одного. "Це відображає інтенсивні і багатогранні зв'язки, які існували між філістимлянами та їхніми сусідами. Незважаючи на те, що філістимляни часто розглядаються, як абсолютні вороги ізраїльтян, насправді все було набагато складніше", - додав Майєр.

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі археологи знайшли руїни міста Голіафа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі