пʼятниця, 14 вересня 2012 17:50

У Херсоні заборонили проводити виставку про визвольний рух, бо вона "сумна"

У Херсоні заборонили проводити виставку про визвольний рух, бо вона "сумна"
Фото: narodnaviyna.org.ua

Херсонська міська рада заборонила виставку "Народна війна 1917-1932 рр.", яка присвячена державотворенню та визвольному руху України 1917-1932 років. Про це в коментарі для Gazeta.ua повідомив автор експозиції, голова Київського міського товариства "Меморіал" ім. Василя Стуса Роман Круцик.

"Представники влади аргументували своє рішення тим, що, мовляв, у Херсоні буде проводитися День міста, а виставка "надто сумна" для цього дня, - зазначає автор виставки. - За такою ж логікою треба заборонити всю нашу історію, бо вона не те, що сумна, а здебільшого трагічна".

За словами Круцика, з пропозицією провести виставку до херсонської влади представники товариства "Меморіал" зверталися кілька разів протягом року, проте вона щоразу знаходила якийсь привід для відмови.

"Експозиція існує більше року, ми об'їздили понад 29 міст України, ніде нам не відмовляли. Учора були в Одесі, в понеділок нас приймає Миколаїв. Члени нашого товариства два роки їздили по архівах, оцифровували унікальні матеріали, підготували їх для загалу. Вони викликають багато запитань і дискусій у відвідувачів. Просто влада на місцях бере приклад з керівництва держави, яке саме не поважає історію Україні і не хоче, аби її знали й поважали українці", - робить висновок Роман Круцик.

Експозиція "Народна війна 1917-1932 рр." отримала схвальну оцінку НАН України та Українського інституту національної пам'яті, а також зареєстрована Міністерством освіти і науки як науковий твір (реєстраційне свідоцтво № 38890 від 26.09.2011р.). Складається із 29 стендів. Матеріали експозиції побудовані на досі невідомих архівних документах, опрацьованих у архівних установах 18-ти областей України і відображає боротьбу Східної України проти більшовицької окупації періоду 1917 – 1932 років.

Зараз ви читаєте новину «У Херсоні заборонили проводити виставку про визвольний рух, бо вона "сумна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі