пʼятниця, 27 листопада 2020 12:29

У Білорусі розпочалося збройне повстання

У Білорусі розпочалося збройне повстання
Збройний опір більшовикам чинили Перший Слуцький та Другий Грозавський полки, об'єднані у Слуцьку бригаду Фото: wikipedia

Слуцьке повстання прихильників Білоруської Народної Республіки проти радянської влади вибухнуло 27 листопада 1920 року. Активний опір більшовицьким військам білоруси чинили місяць.

До того тривала польсько-радянська війна. Случчина неодноразово переходила із рук в руки, а врешті, за перемир'ям 12 жовтня, на деякий час опинилася в нейтральній зоні. Згодом мала перейти під владу більшовиків. Ті проводили жорстоку політику воєнного комунізму, тому рушійною силою повстання стали селяни, які підтримували ідею незалежної Білорусі. Викликав обурення людей і черговий поділ країни між росіянами та поляками. Щоб протидіяти цьому білорусам не вистачало лише організації.

У самому Слуцьку відновив роботу Білоруський національний комітет, очолюваний юристом та есером Павлом Жавридом. А вже 14 листопада на Случчині провели національний з'їзд, делегати якого визнали владу БНР в околицях та виступили проти радянської окупації. На з'їзді обрали Раду Случчини, а Жавриду передали військове командування. Тоді ж опублікували декларацію, у якій закликали білоруський народ боротися за незалежну Білорусь у її етнографічних межах. У краю оголосили загальну мобілізацію та сформували 2 полки, що об'єдналися в єдину Слуцьку бригаду. При ній діяли госпіталь та суд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські військові 1918 року перейшли на бік української армії

Кроки Ради задля визволення отримали значну підтримку білорусів, які почали проводити демонстрації. З Гродна повстанці отримали прапор із написом "Тим, хто пішов помирати, аби жила Батьківщина".

Перші бої із радянськими військами розпочалися 27 листопада. Протидіяла білорусам Омська дивізія Червоної армії, але почала розпадатись - військові переходили на бік повстанців чи дезертирували, розчарувавшись у політиці більшовиків на селі. Тоді проти білорусів кинули значні військові формування латишів та китайців. Повстанці не змогли стримати їх, адже попри розгортання значного партизанського руху мали замало людей, ліків, зброї та боєприпасів.

31 грудня Слуцька бригада відступила на території, зайняті поляками. Польські прикордонники роззброїли її та розпустили вояків. Частина учасників повстання повернеться до Слуцька, де зазнає репресій більшовиків, а решта долучиться до партизанських лісових загонів і чинитиме активний опір до 1930-х років.

27 листопада білоруси відзначають як День Героїв, хоча це й не закріплено на державному рівні.

Понад 25 тис. воїнів та керівництво УНР перейшли річку Збруч та вступили на терени Польщі 21 листопада 1920-го. Цей день вважають останнім днем існування УНР як державного утворення на території України.

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі розпочалося збройне повстання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі