четвер, 21 листопада 2019 13:08

Українські військові перетнули кордон

Українські військові перетнули кордон
Війська Української Народної Республіки відступили на терени Польщі під ударами більшовиків Фото: ukrinform

Понад 25 тис. воїнів та керівництво УНР перейшли річку Збруч та вступили на терени Польщі 21 листопада 1920-го. Цей дань вважають останнім днем існування УНР як державного утворення на території України.

Тоді тривала польсько-радянська війна. Українці виступали союзниками поляків. За Варшавською угодою ті зобов'язалися визнати незалежність УНР в обмін на зречення Директорією західноукраїнських земель.

Спочатку, українсько-польскі частини проводили успішні бої з більшовиками. Ненадовго їм вдалося захопити навіть Київ. Але вже до серпня 1920-го основні сили союзників були витіснені на Правобережжя, а вирішальна битва відбувалась вже під Варшавою.

8 листопада 1920-го у Кам'янці-Подільському відбулася державна нарада за участі Симона Петлюри. Учасники видали універсал, в якому закликали українців до "останнього бою". А вже наступного дня поляки вийшли з Варшавської угоди та уклали з більшовиками попереднє перемир'я. Кордони між УСРР та Польщею були встановлені річкою Збруч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українських військових розстріляли за відмову перейти на бік ворога

10 листопада червона армія завдала неочікуваного блискавичного удару по українцям, які залишились без союзників. Вони залишили Кам'янець та відійшли до Волочиську - тепер Хмельницької області. Там поляки дозволили залишкам армії УНР перейти на терени Польщі. Усі військові були інтерновані в польських таборах.

В березні 1921 року в Ризі Польща підписала Ризький мирний договір з РСФРР і УРСР. В ньому польська сторона визнала Радянську Україну. В кінці року українські воїни самотужки вирушили в останній відчайдушний Другий зимовий похід.

Варшавська битва розпочалась 13 серпня 1920-го. Польські війська завдали поразки Радянській Росії. Допомагали полякам війська УНР. Битва ще відома, як "Диво на Віслі"

У захопленні Варшави більшовики вбачали можливість поширення "пролетарської революції" на захід.

"Через труп білої Польщі лежить шлях до пожежі світової революції. На багнетах понесемо щастя і мир трудящому людству. На захід!" - йшлося у наказі командувача фронту генерала Михайла Тухачевського.

Зараз ви читаєте новину «Українські військові перетнули кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі