четвер, 15 квітня 2021 15:56

Дізналися, чим займалися жінки в Європі 11 тис. років тому

Дізналися, чим займалися жінки в Європі 11 тис. років тому
Вчені проаналізували понад 400 знарядь праці Фото: catawiki.com

Учені з Іспанії знайшли докази поділу важкої праці між людьми чоловічої та жіночої статі у Європі на початку неоліту.

Спочатку проаналізували понад 400 кам'яних знарядь, знайдених у людських похованнях. Зафіксували мікроскопічні ознаки зносу, щоб визначити, як їх використовували. Згодом провели ізотопний і остеологічний аналіз знайдених людських решток і встановили стать, інформує rossaprimavera.

Дослідження свідчить, що чоловіків ховали з кам'яними знаряддями, які використовували для полювання, патрання туш тварин, роботи з каменем і деревом та як зброю. До могил жінок клали знаряддя, які використовували лише для обробляння шкір тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли найдавніший сплетений людиною виріб

За словами вчених, це може доводити, що жінки поруч із чоловіками займалися важкою ручною працею, а не були лише "хранительками домашнього вогнища". Також додали, що чоловіча праця, пов'язана з полюванням, різанням тварин чи навіть міжособистісним насильством, могла служити сильним символічним акцентом для поховальних обрядів.

Учені знайшли свідчення давньої "консервації" їжі в печері Кесем, неподалік Тель-Авіва, Ізраїль. Первісні люди зберігали харчі від псування приблизно 300 тис. років тому.

Про метод розповіла професорка археології римського Університету Ла Сапієнца Христина Леморіні, яка досліджувала печерні знаряддя праці. Для збереження продуктів люди використовували попіл від вогнищ.

Попелом засипали м'ясо, зібрані рослини - переважно корінці та бульби, а також необроблені шкури. Це давало змогу зберігати їх декілька місяців в умовах жаркого клімату та харчового дефіциту і споживати в чорний день. Раніше під попелом печери знаходили залишки оленячих ніг - так люди зберігали й поживний кістковий мозок.

Зараз ви читаєте новину «Дізналися, чим займалися жінки в Європі 11 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі