понеділок, 11 вересня 2023 06:40

Встановили пам'ятник жертвам Голодомору

Встановили пам'ятник жертвам Голодомору
Пам'ятний знак жертвам Голодомору 1932—1933 років розташований на Михайлівській площі в Києві біля муру Михайлівського Золотоверхого монастиря. Фото: https://kyivregiontours.gov.ua

У Києві 11 вересня 1993-го встановили пам'ятний знак жертвам Голодомору. Символізує собою матір-берегиню - символ України.

У березні 1993-го указом президента України Леоніда Кравчука було визначено загальнодержавні заходи. У зверненні Оргкомітету говорилось: "Важливо, щоб у кожній області, кожному районі, місті і селі нашої тепер незалежної держави ми вшанували світлу пам'ять безвинно загублених голодом людей. Впорядкування масових поховань замучених голодом, кладовищ, встановлення хрестів, інших пам'ятних знаків, проведення в церквах і храмах молитов та панахид - те, що треба зробити".

Хрести жертвам Голодомору і памятники почали встановлювати у всіх областях України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Голодомор позначився на українцях

На Михайлівській площі Києва урочисто відкрили й освятили Всеукраїнський пам'ятний меморіальний знак з граніту й бронзи. В центрі Богоматері на просвіт вирізаний силует дитини з широко розведеними руками. У верхній частині стели на камені викарбувано дати "1932,1933". До підніжжя пам'ятного знаку насипано землю, привезену з усіх областей України та Автономної Республіки Крим. Автори пам'ятного знаку - художник Василь Перевальський та архітектор Микола Кислий.

Перший у світі пам'ятник жертвам Голодомору відкрили 23 жовтня 1983-го у Едмонтоні в Канаді за ініціативою громадян українського походження. Його авторка — скульпторка Людмила Темертя.

29 грудня 1932 року Політбюро ЦК КП(б)У ухвалило постанову про вивезення усіх наявних запасів зерна з українських колгоспів. Документ прийняли під тиском направленого в Україну ЦК ВКП(б) Лазаря Кагановича. Він же залякував керівництво областей та вимагав посилення репресій. Заходи проведені за постановою прирікали населення на голодну смерть.

Зараз ви читаєте новину «Встановили пам'ятник жертвам Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі