середа, 18 листопада 2020 17:26

Пожертва перетвориться на зерно правди - як можна долучитися до будівництва Музею Голодомору

У Києві презентували краудфандингову платформу "Зерна правди". Кошти збиратимуть для створення та втілення проєкту основної експозиції Музею Голодомору.

"Долучитися до збереження пам'яті про жертв Голодомору 1932-1933 років є обов'язком кожного українця, кожного християнина. Ваша пожертва перетвориться на зерно правди. Яке поможе вийняти з забуття конкретну особу, що загинула в часи геноциду. Ім'я конкретної людини буде відоме вам, а відтак і цілому світові. Збережімо, зростімо зерна правди. Я звертаюся до всіх вірних нашої церкви в Україні та на поселенні, звертаюся до всіх людей доброї волі. Долучіться вашими пожертвами до будівництва меморіалу жертв Голодомору в Києві. Ваші пожертви справді зможуть довершити важливе діло увіковічнення пам'яті жертв цієї трагедії", - заявив глава УГКЦ Святослав під час презентації платформи.

Автор: zernapravdy.org
  Платформа «Зерна правди» (zernapravdy.org) розроблена як можливість кожному, незалежно від фінансової спроможності, соціального статусу, рівня публічності, стати благодійником Музею Голодомору
Платформа «Зерна правди» (zernapravdy.org) розроблена як можливість кожному, незалежно від фінансової спроможності, соціального статусу, рівня публічності, стати благодійником Музею Голодомору

Ім'я конкретної людини буде відоме вам, а відтак і цілому світові.

Дійство відвідала письменниця Оксана Забужко. Закликала говорити про минуле, бо "кат завжди зацікавлений у тому, щоб жертва не пам'ятала".

"Це як відтяти людині ногу і казати: "Скільки ти можеш говорити про свою відтяту ногу? Це було і минулося". Це брехня, маніпуляція. Тема Голодомору - це не скиглення, а спроба зрозуміти, хто ми сьогодні. Ми - народ, який пережив геноцид, який вижив у геноциді. Чий геноцид мав ту унікальну рису, що після нього впродовж 3 поколінь під карним страхом було заборонено згадувати. У цьому специфіка геноциду.

Ми багато можемо навчитися у євреїв, як вони працювали. Осмислення пам'яті Голокосту, і що він означає для тих, хто вижив. Що таке вижилі в Голокосту в 3-му чи 4-му поколінні. Що це за чорна діра, що зберігається в колективній підсвідомості цілого народу. І як вона висмоктує енергію з майбутнього. Євреї з цим працювали. Психологи намагалися зрозуміти Голокост не як подію минулого. І нам треба говорити про Голодомор не раз на рік. Потрібно мати його постійною рубрикою на всіх головних ЗМІ. Де було б осмислення не лише подій, а яким чином це форматує", - вважає Оксана Забужко.

Нам треба говорити про Голодомор не раз на рік.

Зробити внесок можна на сайті zernapravdy.org. Потрібно натиснути кнопку "Зробити внесок". Обрати суму та заповнити форму. Після цього вам відкриється ім'я жертви Голодомору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це зміст України. Презентували платформу для збору коштів для Музею Голодомору

"За нашою спиною складна історія і тягар минулого. Ще 30 років тому про велику кількість сторінок української історії ми не могли вільно говорити. Багато з них не були глибоко досліджені. Сьогодні мені приємно, що ми докладаємо багато зусиль, щоб історична правда була встановлена і належним чином вшанована. Проєкт "Зерна правди" про це. Про пам'ять невинних людей, які загинули. Пам'ять про подібні трагічні події має бути оберегом. Щоб вони ніколи не трапились знову. Цей проєкт об'єднує всю Україну. Схід і захід, південь і північ. Наша компанія завжди підтримувала різні ініціативи, які вшановують українську історію та культуру", - заявив президент корпорації SoftServe Тарас Кіцмей.

Розпочалась презентація краудфандингової платформи "Зерна правди". Команда Міжнародного фонду розвитку Меморіалу жертв Голодомору розробила її спільно з IT-компанією SoftServe. Збиратимуть благодійні внески з метою створення та втілення проєкту основної експозиції Музею Голодомору.

Зараз ви читаєте новину «Пожертва перетвориться на зерно правди - як можна долучитися до будівництва Музею Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі