вівторок, 03 березня 2020 13:15

Уперше публічно засудили русифікаторську політику

Уперше публічно засудили русифікаторську політику
Міхновський виголосив промову "Самостійна Україна". Фото: wikipedia.org

3 березня 1900 року у Полтаві на Шевченківському святі публіцист Микола Міхновський виголосив доповідь "Самостійна Україна".

У доповіді Міхновський згадав про русифікаторську політику царизму. Заявив, що Україна має повернутися до статусу, який існував на основі Переяславського трактату 1654 року. За ним, відносини України з Росією мали стати конфедеративними. Росія їх порушила. Це давало право Україні на відмову від союзу з Росією і повернення до статусу самостійної держави.

"Яким правом російське правительство поводиться з нами на нашій власній території, наче зі своїми рабами? Яким правом відносно нас, тубільців своєї країни, видано закон з 17 травня 1876 року, що засуджує нашу національність на смерть? На підставі якого права на всіх урядах нашої країни урядовцями призначено винятково росіян або змоскалізуваних ренеґатів?" - заявив Міхновський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитро Антонович займався українізацією Чорноморського флоту

"Самостійна Україна" вважалася програмою Революційної української партії. Її критикували по-проросійському налаштовані інтелігенти за радикальність. У РУП програмою були незадоволені, бо вона не містила соціальних ідей.

Революційну українську партію створили в Харкові 11 лютого 1900 року. Стала першою політичною партією в українських землях, що перебували під владою Російської імперії. Завершила культурницький етап українського національного відродження.

Зараз ви читаєте новину «Уперше публічно засудили русифікаторську політику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі