пʼятниця, 13 вересня 2013 18:00

Унікальний з'їзд дослідників печаток відкрився у Києві
5

Фото: Фото: Ольга Скороход

Сьогодні, 13 вересня розпочав свою роботу Перший міжнародний колоквіум з вивчення візантійських та давньоруських печаток "Сфрагістичний меридіан: КИЇВ – КОРСУНЬ / XEPC?N – К?NСTANTINO?ПО?IC". Це перший захід такого масштабу за останні 15 років.

Ініціатором події є відомий меценат та колекціонер Олексій Шереметьєв. Саме завдяки його підтримці у Києві вдалося зібрати найавторитетніших спеціалістів сьогодення з давньоруської та візантійської історії.

"Введення нових знахідок до наукового обігу – важливе завдання, яке дозволить по-іншому представити історію нашої батьківщини. Наприклад, печатки князів Київської Русі відкривають аспекти їх взаємин у сім'ї, політичну ідеологію та ін. Візантійські печатки вказують на зв'язки українських земель з великою імперією, провідним державним, культурним і релігійним центром світу в епоху середньовіччя, джерелом давньоруського християнства. Печатки давньоруських князів вказують на те, що Київська Русь спрагло засвоювала візантійську культуру, вказують на спадкоємність між Візантією та Києвом. Посередником у цих контактах нерідко виступав Херсон, як називали Херсонес у вiзантiйськi часи", - зазначають науковці.

Заступник директора Інституту археології НАН України Гліб Івакін на прес-конференції з нагоди відкриття події повідомив, що найголовнішим на таких конференціях є кулуарне спілкування, адже саме там, як правило, народжуються нові гіпотези й теорії.

На прес-конференції продемонстрували три унікальні печатки, довкола яких точитиметься чи не найбільше обговорення.

Печатка Архонта і Дуки Тмутаракані та Всієї Хазарії - князя Олега Святославича;

Печатка дружини ОЛега Святославича Феофани Музалон;

Печатка Митрополита київського Максима (1283-1305 рр.).

 


Зараз ви читаєте новину «Унікальний з'їзд дослідників печаток відкрився у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі