пʼятниця, 09 жовтня 2020 11:53

Українського митрополита визнали праведником

Українського митрополита визнали праведником
Вручення відзнаки відбулася 7 жовтня у Саді Праведників Мілану Фото: ugcc.ua

Комітет "Саду Праведників – Ґаріво" міста Мілан визнав митрополита Андрея Шептицького Праведником, вписавши його ім'я серед "Праведників Монте Стелла". Церемонія вручення відзнаки відбулася 7 жовтня.

"Під час Другої світової війни український митрополит Андрей Шептицький прийняв у митрополичі палати та греко-католицькі монастирі сотні переслідуваних євреїв, рятуючи їх від смерті. Ризикуючи власним життям, він писав до Гітлера та Гіммлера, завзято протестуючи проти винищення євреїв та забороняючи українцям брати участь у нацистських акціях", - йдеться в пергаменті відзнаки, повідомляє Секретаріат Глави УГКЦ в Римі.

Для отримання відзнаки Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) делегував владику Діонісія, делегата з повними правами апостольського екзарха для українців візантійського обряду, у супроводі отця Андрія Солецького, керівника Секретаріату Глави УГКЦ в Римі, та отця Ігоря Крупи, капелана української громади Мілана.

Попередньо церемонія присвоєння відзнаки мала відбутися 6 березня, але у зв'язку із запровадженням карантинних заходів її перенесли.

Разом із митрополитом Андреєм Шептицьким асоціація "Ґаріво" надала титул Праведника іншим 10 особам, які рятували євреїв, ризикуючи власним життям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українського священника визнали праведником

У колишніх келіях костелу Св. Казимира у Львові відкрили Музей митрополита Андрея Шептицького. Директор музею, отець Севастіян (Дмитрух) зібрав понад пів тисячі речей митрополита Андрея, його брата блаженного Климентія, родини Шептицьких-Фредрів.

Зараз ви читаєте новину «Українського митрополита визнали праведником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі