четвер, 16 серпня 2018 16:39

Українців закликали вступати до збройних формувань

Українців закликали вступати до збройних формувань
Січові стрільці під час Першої світової війни воювали на боці Австро-Угорщини проти Російської імперії. Фото: photo-lviv.in.ua

Головна Українська Рада 16 серпня 1914 року у Львові оприлюднила "Маніфест до українського народу" з приводу початку Першої світової війни.

У ньому закликали українців, що жили в межах Австро-Угорської імперії, боротися за визволення України і вступати до збройних формувань Українських січових стрільців.

"Війни хоче цар російський, самодержавний володар імперії, яка є історичним ворогом України. Царі російські зломили Переяславський договір, яким вони обов'язалися були – шанувати самостійність України. Вони поневолили вільну Україну. Побіда австро-угорської монархії буде нашою побідою. І чим більше буде пораженнє Росії, тим швидше виб'є година визволення України", - йдеться у маніфесті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Живе, як бездомний бурлака" - спогади про Євгена Коновальця

6 серпня 1914-го українці Австро-Угорщини заснували легіон Українських січових стрільців.

У Львові Українська бойова управа закликала молодь до вступу в лави січового стрілецтва. Від початку Першої світової війни австрійський уряд оголосив цілу низку політичних та економічних пільг, які матиме Україна у випадку перемоги.

Зараз ви читаєте новину «Українців закликали вступати до збройних формувань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі