понеділок, 12 серпня 2019 08:20

Українця готували до польоту на Місяць

Українця готували до польоту на Місяць
Павла Поповича готували до польоту на Місяць. Фото: kpi.ua

Українець Павло Попович на космічному кораблі "Восток-4" 12 серпня 1962 року здійснив перший у світі груповий політ двох пілотованих кораблів.

Павло Попович народився на Київщині. Вчився на столяра, а потім закінчив Качинське військове авіаційне училище льотчиків. У березні 1960 року Павло Попович одночасно з Юрієм Гагаріним був зарахований до першого складу загону космонавтів.

А 11 серпня 1962 року на навколоземну орбіту вийшов космічний корабель "Восток-3", пілотований Андріяном Ніколаєвим, а добу потому – "Восток-4", пілотований Павлом Поповичем. Три доби відбувався перший у світі груповий політ двох пілотованих космічних кораблів. Проводили військовий експеримент - перехоплювали супутник умовного ворога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Космонавти назбирали 25 кілограмів місячного ґрунту

Космонавти встановили новий рекорд тривалості польоту - 94 години. Українця готували до польоту на Місяць – проте, після успіху американців, радянську програму закрили. Другий політ в космос Попович зробив 3–19 липня 1974-го як командир екіпажу космічного корабля "Союз-14".

Павло Попович помер 30 вересня 2009 року у Гурзуфі в Криму.

"Це маленький крок для людини і величезний стрибок для людства" - каже командир космічного корабля "Аполлон 11" Ніл Армстронг. 20 липня 1969 року о 22-56 за європейським часом він вийшов із космічного модуля "Орел" і ступив на поверхню Місяця.

Зараз ви читаєте новину «Українця готували до польоту на Місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі