вівторок, 16 січня 2018 15:43

Вчені з'ясували, що знищило давній народ

Вчені з'ясували, що знищило давній народ
80% ацтеків померли від епідемії. Фото: m.znaj.ua

15 млн членів племені ацтеків, 80% усього населення померли протягом 5 років під час епідемії під назвою "cocoliztli", "виразка".

Міжнародна група дослідників виявила тифоїдну "кишкову лихоманку". Її ДНК залишилося на зубах 29 жертв епідемії. ДНК належить збуднику salmonella enterica, різновиду Paratyphi C, повідомляє AmericaRU.

Епідемія почалась у 1545 році. У ацтеків почалась лихоманка, головні болі та кровотеча з очей, рота і носа. Люди помирали через 3-4 дні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На камені-календарі ацтеків приносили ритуальні пожертви

Десятки років вчені не могли зрозуміти причину загибелі ацтеків. Вони відкинули віспу, кір, епідемічний паротит і грип як ймовірні версії хвороб. Після приходу європейців на північноамериканський континент ацтеки пережили 3 великі епідемії, але ця стала найбільш смертоносною не тільки в історії Мексики, а й усього людства.

Історики довели, що піраміди міста Теотіуакан у Мексиці зображують уявлення ацтеків про потойбічний світ. Археологи виявили тунель під пірамідою Місяця. У давнину він був обставлений ритуальними предметами.

Зараз ви читаєте новину «Вчені з'ясували, що знищило давній народ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі