вівторок, 28 липня 2020 18:24

Учених здивував вміст давніх саркофагів

Учені дослідили 2 малих саркофаги, що зберігаються в ізраїльському національному морському музеї Хайфи. Вміст реліквій приголомшив їх.

Старі записи музею свідчили, що саркофагам понад 2 тисячі років, а всередині зберігалися муміфіковані серця. Це викликало сумніви, адже зазвичай серця не видаляли з тіла покійного. Давні єгиптяни вірили, що після смерті на людей чекає суд Осіріса, де серце зважуватимуть проти пера богині істини Маат. Так боги перевіряли, наскільки праведно жила людина, що й вирішувало долю її душі, повідомляє Live Science.

Коли дослідники провели КТ-сканування і заглянули всередину, то не побачили жодних органів чи взагалі людських останків. Одна з "мумій" у саркофазі була щільно забита злаковими зернами та брудом. Інший саркофаг містив останки птаха без лівої лапи та зі зламаною шиєю, імовірно, сокола.

Учені розповідають, що "зернові" чи "кукурудзяні" мумії створювали на честь бога Осіріса - змішання бруду із зерном, яке проростало, символізувало смерть, життя і родючість. Інша мумія представляла бога Гора - символ влади фараона.

У музеї планують відкрити окрему виставку, зосереджену довкола цих 2 саркофагів і врешті визначити їх справжній вік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівельники знайшли саркофаг із золотою діадемою

Автор: livescience.com
  У маленьких саркофагах знайшли мумію сокола і "кукурудзяну" мумію, присвячену Осірісу
У маленьких саркофагах знайшли мумію сокола і "кукурудзяну" мумію, присвячену Осірісу
У лютому 2020 року музейники Гарвардського семітського музею виявили зображення бога сонця Ра під кришкою саркофагу жерця Анк-Хонсу. Священослужитель жив за XXII династії, що правила з 945-го до 712 років до н. е. Саркофаг показали у 3D.
Зараз ви читаєте новину «Учених здивував вміст давніх саркофагів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі