пʼятниця, 20 жовтня 2023 10:20

У труну Бандери поклали воду з Чорного моря та грудочку української землі

У труну Бандери поклали воду з Чорного моря та грудочку української землі
Похорон Степана Бандери. Фото: Вікіпедія

Провідника українських націоналістів Степана Бандеру поховали на мюнхенському цвинтарі Вальдфрідгоф на 43 полі 20 жовтня 1959 року. За п'ять днів до цього в під'їзді будинку на вулиці Крайтмайр, 7 в Мюнхені о 13:05 знайшли ще живого залитого кров'ю Бандеру. Медична експертиза виявила, що причиною смерті була отрута. Богдан Сташинський зі спеціального пістолета вистрілив йому в обличчя струменем розчину ціанистого калію.

В греко-католицькому соборі Івана Хрестителя в Мюнхені на похорон Степана Бандери зібралося все вище українське духовенство Західної Німеччини. Службу правив владика Платон. В храмі присутні рідні і найближчі соратники провідника.

Обличчя Бандери відкрите, щоб усі охочі могли попрощатися з ним. Після завершення служби під спів "Вічная пам'ять" труну з тілом Бандери виносять з церкви 8 чоловік. Труну накрили синьо-жовтим українським прапором. До місця останнього спочинку провідника ОУН проводжали тисячі чоловік. Попереду йшла родина Бандери, потім - його друзі та соратники. Всі несли вінки. Поховали Степана Бандеру в Мюхнені, на цвинтарі Вальдфрідгоф на 43 полі. У могилу поклали воду з Чорного моря та грудочку землі з України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережу виклали унікальне відео похорону Степана Бандери

Як свідчить керівник розвідки ОУН Степан Мудрик, протягом 1947-1959 років на Степана Бандеру було здійснено 7 замахів:

1) 1947 року таку підготовку робив агент КДБ, який був відомий під прізвищем Мороз;

2) 1948 року такий план намагався реалізувати аґент Стельмащук;

3) 1950-го вбивство підготовляли аґенти з Праги;

4) 1952 року московське керівництво прислала до Німеччини для вбивства аґентів Лєман і Лєгуда;

5) 1953 року до Західної Німеччини був присланий аґент під прізвищем Стефан Ліпгольц;

6) весною 1959-го аґент КДБ Вінцік із Відня намагався викрасти сина Бандери;

7) 1959 року Москва підготувала молодого поляка, родом з Волині, який мав прилюдно застрелити Степана Бандеру і заявити, щовін помстився за поляків, що постраждали на Волині.

Вбивця Степана Бандери Богдан Сташинський після гучного процесу у ФРН був засуджений до 8 років позбавлення волі за вбивство.

"Степан Бандера - великий син українського народу, довголітній керівник революційної боротьби за державну незалежність Вкраїни загинув від ворожої руки. Ця сумна звістка блискавкою облетіла весь світ. З Усіх країн вільного світу надходять телеграми й листи з висловленням найглибшого співчуття для опечаленої родини," - писалося у пресі українських повстанців про події тих днів.

Зараз ви читаєте новину «У труну Бандери поклали воду з Чорного моря та грудочку української землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі