вівторок, 12 травня 2020 14:08

У стіні фортеці знайшли попередник міномета

Хорватські археологи виявили добре збережену ручну мортиру-мачкулу в національному парку Крка.

Бронзовий артефакт лежав в оборонній стіні шестикутної вежі фортеці Нечвен. Його використовували 300-400 років тому під час штурму укріплених фортець чи поселень та задля викурювання ворогів з укриттів, повідомляє Crotia Week.

Мортира була попередницею сучасного міномета та посідала особливе місце в хорватській військовій спадщині. Нині її використовують у традиційних лицарських кінних змаганнях, відомих як Синьська алка. Хорвати святкують перемогу над численнішими османськими військами, яка відбулася 1715 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незвичайна труна та залишки коня - робітники натрапили на давнє поховання воїнів

Саму фортецю Нечвен, де виявили артефакт, побудували на початку XIV ст. Вона є однією з найцінніших пам'яток середньовічної фортифікаційної архітектури Далмації. Близько 200 років нею володіла знатна родина Неліпіч. У XVI ст. фортецю захопили турки-османи. Хорвати та союзники вибили їх лише 1688 року, відтоді використовували як прикордонну заставу.

Автор: Krka NP
  У стінах давньої фортеці Нечвен знайшли ручну мортиру
У стінах давньої фортеці Нечвен знайшли ручну мортиру
Автор: Krka NP
  Фортецю Нечвен заклали у XIV ст.
Фортецю Нечвен заклали у XIV ст.
Нещодавно хорватські археологи виявили давньоримський дерев'яний човен у містечку Пореч, що на Андріатичному узбережжі країни. Знахідці близько 2 тис. років. Човен виготовили за допомогою техніки шиття, що була типовою для північної частини Адріатики.
Зараз ви читаєте новину «У стіні фортеці знайшли попередник міномета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі