пʼятниця, 16 червня 2017 04:20

У радянський табір на берег моря першими приїхали німецькі піонери

У радянський табір на берег моря першими приїхали німецькі піонери
16 червня в 1925 році в Криму відкрився дитячий центр "Артек". Фото: Вікіпедія

16 червня 1925 року в Криму відкрився Всесоюзний піонерський табір "Артек", нині - Міжнародний дитячий центр "Артек". У містоГурзуф в Криму біля підніжжя гори Аю-Даг на Чорноморському узбережжі "Артек" відкрив свою першу зміну. На зміну приїхало 80 піонерів. Наступного року "Артек" відвідали піонери з Німеччини. За більш ніж 80-річну історію в Артеці відпочило понад 1,5 млн дітей із 130 країн.

Перші артеківці жили у брезентових наметах. Пізніше на березі побудували легкі фанерні будиночки. У роки Другої світової війни "Артек" був евакуйований в Сталінград, а потім в Алтайське селище Белокуріха. Після звільнення Криму від окупантів, в квітні 1944 року, почалося відновлення "Артеку". У серпні 1944 року відкрилася перша післявоєнна зміна, а через рік територія табору була збільшена до сьогоднішніх розмірів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За щасливе дитинство у мирному світі!" - 89 років з дня відкриття "Артеку"

В радянські часи путівка в "Артек" вважалася престижною нагородою як для радянських дітей, так і для іноземних школярів. Щорічна кількість путівок в "Артек" складала 27 тисяч. "Артек" часто відвідували знамениті гості. У різний період тут побували Леонід Брежнєв, Юрій Гагарін, Індіра Ганді, Микита Хрущов, Джавахарлал Неру, Бенджамін Спок, Валентина Терешкова, Лев Яшин.

У 2014 році "Міжнародний дитячий центр "Артек"" разом з іншим майном у Криму, що належить Україні був незаконно привласнений Росією. У Криму біля пляжу "Гурівські камені" у прибережній зоні табору "Артек" на старому мусульманському цвинтарі "Гурзуф-Азіз" почала працювати будівельна техніка. Окупаційна влада півострова запланувала зведення нового корпусу табору.

Зараз ви читаєте новину «У радянський табір на берег моря першими приїхали німецькі піонери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі