вівторок, 23 березня 2021 13:09

У мережу виклали унікальні світлини періоду Голодомору
9

Мертвий чоловік у Харкові. Вінербергер підписав фото фразою «Якщо ворог не здається – його знищать». Це назва статті Максима Горького
Фото: Alexander Wienerberger / Samara Pearce Archive
Закинутий будинок сім'ї, яка померла від голоду
Фермер вмирає від голоду в Харкові.
Тимчасове житло робітника у Харкові. Вінербергер стверджував, що це типове житло для робітників з його заводу.
Людина лежить на частково розкопаній території в Харкові

Опублікували фото австрійського інженера Александра Вінербергера, який став свідком Голодомору 1932-1933 років.

"Його світлини показують геноцид, який Кремль намагався приховати від світу. Вінербергер залишив неймовірний спадок. Не тільки зміг таємно зробити багато фотографій голоду, але й переправив їх на батьківщину, в Австрію", - розповіла американська дослідниця Лана Бабій. Вона заснувала проєкт Holodomor Photo Directory, повідомляє "Радіо Свобода".

Хімік Вінербергер отримав роботу на харківському заводі "Пластмас". 1933-го він фотографував жертв голоду, які масово приходили до Харкова в надії отримати роботу та їжу.

"Коли людина бачить, як збирають трупи на вулиці, у неї в жилах стигне кров. Мертвих дітей виривали в матерів, які вили від болю, а живих забирали від сухих грудей уже безмовних матерів. Діти кричали й стогнали", - писав Вінербергер.

Чоловік фотографував, попри загрозу для життя. Таємно зробив близько 600 світлин. Відомо про майже 80 фотографій, які стосуються Голодомору. Негативи Вінербергер передав в австрійське посольство. Звідти їх дипломатичною поштою переправили до Відня. Сам інженер на початку 1934 року виїхав в Австрію й одразу провів серію лекцій про Голодомор.

Альбом із 25 фото він передав австрійському кардиналу Теодору Інніцеру. Той створив організацію для порятунку голодних. Але СРСР не дозволив допомагати. Західні країни не наполягали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Італії вийшов роман про Голодомор

"Тогочасний потужний промисловий розвиток СРСР став засобом для виживання багатьох західних країн, які потерпали від Великої депресії. На Заході намагалися бути обережними, щоб не конфліктувати із радянським керівництвом", - сказала Бабій.

У Зальцбурзі знайшли могилу Олександра Вінербергера. Він був австрійським інженером-хіміком, 1933 року працював у Харкові та таємно фотографував жертв Голодомору. На його фото є померлі від голоду люди, величезні черги за хлібом та інші свідчення геноциду.

Зараз ви читаєте новину «У мережу виклали унікальні світлини періоду Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі