понеділок, 23 березня 2020 03:13

У макулатурі знайшли щоденник діяча Української революції

У макулатурі знайшли щоденник діяча Української революції
Документи Несвіцького передали в архів. Фото: istpravda.com.ua

Представниця родини Несвіцьких передала на зберігання до Державного архіву Полтавської області цілісний особовий фонд полтавського лікаря Олександра Несвіцького.

На початку 1990-х років архіву передали щоденник Несвіцького "Полтава у дні революції та період смути 1917 – 1921 роки", повідомляє "Історична правда".

До архіву його приніс робітник Микола Пелих. Він знайшов документ у звалищі макулатури однієї із полтавських шкіл. Вирішив, що він є цінним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали український паспорт, якому 100 років

В архіві не було документів про самого Несвіцького. Після його смерті в часи нацистської окупації родина виїхала з Полтави. Щоденник потрапив до наукового обігу і на початку 2000-х років. Несвіцьким, які мешкали у Львові, передали екземпляр полтавського видання.

Тепер до архіву надійшли документи, що сформують особовий фонд Несвіцького.

Закон про громадянство Української Народної Республіки прийняли 2 березня 1918-го. Документом вперше замінили інститут російського підданства у молодій незалежній державі.

Зараз ви читаєте новину «У макулатурі знайшли щоденник діяча Української революції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі