вівторок, 06 серпня 2013 16:56

У львівському музеї пива є прототип трудової книжки пивовара 17 століття
9

У єдиному в Україні музеї пива у Львові на вулиці Клепарівській, 18 можна відвідати екскурсію музеєм, який знаходиться під самою Львівською пивоварнею. У кількох залах представлені найцікавіші експонати від старовини до наших днів, пов'язані із пивом, гіди розповідають цікаву історію зародження пивоваріння у Львові.

Документи з старих львівських архівів зберегли інформацію про продаж пива у Львові ще у 14 столітті. За окремими відомостями цех професійних пивоварів з'явився у Львові ще у 1425 р. А на початку 15 ст. у Львові активно почав розвиватися ремісничий цех пивоварів, що й поклало початок пивоварінню у місті, а вже з 1533 р. пивоварництво регламентувалось королівським указом. У17 ст. граф Станіслав Потоцький надає монахам -єзуїтам право побудувати у Краківському передмісті Львова – Клепарові – броварню, а з 1715 р. на Клепарові починає діяти перше промислове броварне підприємства. Влада уважно слідкувала якістю та продажем пива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мобільному музеї Івана Павла ІІ зібрані 23 речі

Через пиво навіть згоріла центральна частина міста Львова. У 1527 році на вулиці Вірменській почалась пожежа під час виробництва пива в одній із маленьких броварень Шолтиса. В той день був сильний вітер, котрий розніс вогонь усім містом. З готичного Львів перетворився на місто з ренесансною архітектурою. В центрі вціліло лише кілька будинків.
Львівські пивовари підтримували один одного. У музеї пива береглося кваліфікаційне свідоцтво пивовара-підмайстра, видане 1796 року Львівським Магістратом. Це прототип трудової книжки та паспорта, оскільки, у свідоцтві було описано зовнішність людини та її трудові якості.

У документі було вказано:

"Відповідальні майстри-наставники та інші майстри ремісничої громади хмілярів та пивоварів у канцелярії королівського столичного міста Львова в Галичині підтверджують цим, що чинний підмайстер на ім'я Франц Гарднер, віком 61 рік, середньої статури зі світло-коричневим волоссям був у нас на службі 2 роки і 6 тижнів, справував її із радістю, тихо, мирно і сумлінно. Що ми зі свого боку атестували. Тому рекомендуємо нашим колегам всюди підтримувати його у праці. Львів. 1796 рік "

У музеї пивоваріння можна побачити колекцію пивних кухлів різної місткості і форми, пляшок і келихів різних країн і часів, етикетки початку 20-го сторіччя, знаряддя праці броварників. Окрім того є окремий відділ із бочками - при пивоварні раніше працювали бондарі, які і виготовляли бочки від маленької до 5-тонної для перевезення пива. Протягом багатьох століть хмільний напій бродив, дозрівав, його зберігали і перевозили тільки у дерев'яних бочках. Від роботи бондарів залежали і смак, і стійкість пива. У музеї представлені бочки більшості заводів Західної України і деяких пивоварень Польщі, Німеччини та Австрії. Є й німецькі бочки, датовані 1942 роком, ймовірно, в них возили пиво для німецьких військовослужбовців. Тільки на німецьких бочках було вказано точний літраж пива, його виставляли вручну з точністю до десятих.

Зараз ви читаєте новину «У львівському музеї пива є прототип трудової книжки пивовара 17 століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі