понеділок, 16 жовтня 2023 12:42

У лісі розстріляли священника

У лісі розстріляли священника
Архієпископ Володимир Самборський мріяв про відродження української церкви та не боявся радянської влади Фото: wikipedia

16 жовтня 1937 року чекісти НКВД розстріляли у Биківнянському лісі останнього архієпископа Української автокефальної православної церкви Володимира Самборського.

Чоловік народився в Києві. Після висвячення на священника у Києво-Михайлівському монастирі правив у парафіях Таращанського і Білоцерківського повітів.

За часів визвольних змагань 1917-1921 років активно виступав за незалежність української церкви від Москви. Українізував парафію у селищі Гребінки – тепер Білоцерківського району. Очолював делегацію церков Поросся на Всеукраїнському Православному Соборі 1918 року.

Із утвердженням більшовицької влади зазнавав постійних утисків і переслідувань. 1926 року вимушено полишив собор Різдва Богородиці у Житомирі, у якому був настоятелем. Подібне довелося зробити і в Глухові, куди перебрався.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єпископи відмовились від об'єднання церков

Після ліквідації УАПЦ правив у Вінницькій єпархії. Влада вимагала відмовитися від своїх переконань і не очолювати інших єпархій. Це не зупинило Самборського. Переїхав до Києва, а згодом до Білої Церкви, став архієпископом Київським. Активно взявся за відновлення УАПЦ, а щоб не дратувати радянську владу, не використовував приставки "автокефалія". Клопотався про відкриття нових храмів, парафій, сам здійснював таємні відправи.

1937 року, у часи сталінського Великого терору, отець Володимир прямо звернеться до Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету із проханням дозволити створити Українську Православну Церкву. Це і стало підставою для арешту. Його звинуватять в участі у "контрреволюційній фашистській організації церковників" і призначать вищу міру покарання.

"Надзвичайний церковний собор" у Києві ухвалив рішення про ліквідацію Української автокефальної православної церкви 29 січня 1930-го. Проводився під тиском та за вказівками НКВД

Саме в цей час проходила сфабрикована органами ОДПУ УРСР справа неіснуючої організації "Спілки визволення України". Окрім українських інтелігентів, політичних діячів УНР, на лаві підсудних "контрреволюціонерів" опинилися і діячі УАПЦ брати Володимир і Микола Чехівські. Їм інкримінували створення "розгалуженої терористичної організації у складі СВУ", яку приховували церквою.

Зараз ви читаєте новину «У лісі розстріляли священника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі