понеділок, 19 січня 2015 15:16

У Коринфі археологи реставрують стародавню мозаїку площею 80 квадратних метрів

У Коринфі археологи реставрують стародавню мозаїку площею 80 квадратних метрів
Юлія Тзону

Грецькі та американські фахівці відновлюють унікальну мозаїку, знайдену під час розкороп в Стародавньому Коринфі. Роботи планують завершити влітку 2016 року.

Грецький археолог Юлія Тзону працює на розкопках в Стародавньому Коринфі, які проводить Американська школа археології з 1896 року, з 2001 року. На її думку, коринфська мозаїка не менш цікава, ніж та, яка була відкрита в похованні в Афміполісі і опинилася в центрі уваги громадськості.

"Мозаїка була знайдена в південній стоа - галереї періоду еллінізму, в приміщенні, яке належало розпоряднику Істмійських ігор. Це були одні з чотирьох найбільших ігор поряд з Олімпійськими, Немейськими і Дельфійськими, під час проведення яких припинялися війни і оголошувалося перемир'я", - розповіла Тзону .

За її словами, зараз, дивлячись на руїни галереї, важко уявити, що це було прекрасна споруда з магазинами, складами, в римський період ще й з лазнями. Поруч було і будівля парламенту. Південну стоа розкопали в 1930-1940 х роках, а уявлення про те, як вона виглядала, можна скласти по галереї Аттала в Афінах, відновленій американськими фахівцями в 1956 році.

"Зараз ніхто не повірить, що це була величезна будівля. Коли приходять туристи, ми повинні показати їм, що тут був ряд колон, другий ряд - як в стоа Аталла в Афінах", - зауважила археолог.

"Коринф відповідав за проведення Істмійських ігор. Розпорядник ігор був дуже багатим громадянином Коринфа, він видавав гроші на проведення ігор, і його приміщення, те, що ми зараз би назвали офіс або канцелярія, знаходилося тут", - повідомила Тзону. Атлети, які брали участь в Істмійських іграх, тут давали клятву боротися чесно.

"Підлогу приміщення прикрашала чудова мозаїка з мармуру - атлет і прекрасна жінка, яка уособлювала Коринф. Вона нагороджує атлета вінком за перемогу. Тут написано" евтіхія "- достаток, щастя, а такий тип щита - як у захисниці Коринфа Афродіти, храм якої був в Акрокоринф", - розповіла археолог.

Мозаїка за довгі роки покрилась щільним шаром скам'янілого бруду. Реконструкція відбувається за гроші з американського приватного фонду Stockman Family Foundation.

"Над збереженням мозаїки працюють два реставратора - Харіс Оделіс і Спірос Хабоменіс. Робота дуже копітка, а вести її доводиться в і взимку, і влітку", - зауважила Тзону.

"У нас тут поки лише частина мозаїки - її загальна площа 80 квадратних метрів. Мозаїка має дуже багато квітів, вони всі натуральні і складена з мармуру з різних районів Греції. Це дуже складне мистецтво. Кожен камінь треба було розрізати на чотирикутники, і один за одним підігнати за кольорами первісного малюнка. Якщо в інших мозаїках використовувалася кераміка, то тут - тільки мармур. Це було розкішшю для тієї епохи ", - розповів Спірос Хабоменіс.

Реставрація - не менше копітка робота: співробітники музею очищають кожен камінчик. До цього після початкової очистки від бруду невеликі фрагменти мозаїки переносять на тканину. Очистивши один бік, переходять на інший, і лише потім поступово збирають всю картину. За словами фахівця, іншої технології відновлення мозаїки поки немає.

"Роботи досить багато. Кожен камінчик треба очистити один за одним. Ми вважаємо, що потрібно два роки. Тільки підготовка до основної роботи, тобто перенесення фрагментів на тканину, зайняла три місяці", - сказав Спірос. Після реставрації мозаїку потрібно перенести на підготовлену поверхню.

"Коли ми зробимо все, треба буде підготувати підлогу - ми це робимо за стародавніми технологіями, і потім фрагменти ми перенесемо на підлогу. Кожен фрагмент мозаїки у нас позначений, ми знаємо, де він повинен знаходитися. Камінці будуть підганяти до міліметра", - підкреслив Спірос.

"Мозаїка вимагає великого простору в музеї, не всюди її можна розмістити", - зауважив реставратор. Для мозаїки планується побудувати окрему будівлю. Зараз місце реставрації закрите для туристів. Роботу передбачається завершити в 2016 році.

Зараз ви читаєте новину «У Коринфі археологи реставрують стародавню мозаїку площею 80 квадратних метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі