субота, 28 квітня 2018 07:08

Турист облетів Землю в космосі 128 разів
5

Денніс Тіто став першим космічним туристом у світі
Фото: GoGetNews
Денніс Тіто став першим космічним туристом у світі
Денніс Тіто став першим космічним туристом у світі
Денніс Тіто став першим космічним туристом у світі
Денніс Тіто став першим космічним туристом у світі

28 квітня 2001 року в космос полетів перший турист - американський мультімільйонер Денніс Тіто. Заплатив за політ $20 млн. Він облетів Землю по орбіті 128 разів.

Чоловіка взяли на борт російського космічного корабля "Союз ТМ-32" космонавти Талгат Мусабаев і Юрій Батурін. Підготовка до польоту тривала 8 місяців. Деннісу довелося пройти не тільки фізичні тренування, а й навчитися керувати космічним кораблем. Під час самого польоту у 60-річного туриста виникли проблеми з серцем, а на орбіті він розбив голову об люк.

Екіпаж приземлився на Міжнародну космічну станцію 30 квітня. Там вони пробули 6 днів. За цей період космонавти проводили наукові експерименти, а Тіто займався фото-і відеозйомкою, вів щоденник, підбирав продукти на сніданок, обід і вечерю для екіпажу.

6 травня російські космонавти з Деннісом повернулися на Землю. Відразу після приземлення Тіто сказав, що він побував в раю, збирався опублікувати книгу про перебуванні в космосі.

Саме після польоту бізнесмена у світі з'явився космічний туризм. На думку фахівців, це може стати важливим джерелом фінансування розвитку космонавтики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від собаки до електромобіля: найцікавіші польоти у космос

Підготовка космічних туристів проводиться в Зоряному містечку під Москвою в Росії, а також у невеликих літаках, що симулюють невагомість. Останній політ космічного туриста відбувся в 2009 році. Всього на МКС побували сім туристів, деякі по 2 рази.

На сьогодні політ до космосу обійдеться в $40 млн. Крім того з'явилася нова послуга - вихід у відкритий космос. За неї туристу доведеться заплатити ще $15 млн.

Космічний корабель Союз успішно зістикувався із Міжнародною космічною станцію. На борт МКС висадилися 3 члени 54-го екіпажу. Стикування відбулося о 10:39 за київським часом над південною частиною Італії на висоті 400 км. Політ "Союзу" перед стикуванням зайняв 2 дні.

Зараз ви читаєте новину «Турист облетів Землю в космосі 128 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі