четвер, 08 лютого 2018 22:08

Син Жуля Верна підписував свої романи іменем батька

Син Жуля Верна підписував свої романи іменем батька
Жуль Верн вважається засновником жанру наукової фантастики Фото: wikimedia.org

8 лютого 1898 року в місті Нант у Франції народився письменникі-фантаст Жуль Верн.

З раннього віку мріяв про пошуки скарбів. 11-річним став юнгою і хотів втекти в Індію. Його батько, власник юридичної контори в Нанті, разом з поліцейським патрулем наздогнав корабель "Коралі", на якому плив син, і зняв його з борту.

Батьки хотіли аби він продовжив сімейний бізнес. Жуль став вчитися в Парижі на юриста. Там він захопився театром і літературою. Одного разу Верн сказав батькам: "Згодом я можу стати хорошим літератором, але ніколи буду поганим адвокатом".

У 1861 році дружина народила Верну сина Мішеля, виховання якого не хвилювало письменника. Через багато років син відомстив за неувагу. У 16 років хулігана посадили до виправного будинку, а потім міської в'язниці.

"Тиждень тому, - скаржився Верн в листі видавцеві Етцелю, - Мішель викрав дівчину і поїхав з Ам'єна, зараз він в Гаврі, де вона грає в театрі. Після того як вона стала його коханкою, він зробив оголошення про майбутній шлюб".

Сімейні турботи погіршили й без того нестерпний характер юнака: всього через пару років він втік до юної піаністки, залишивши першу дружину з двома дітьми на руках.

Письменник клявся, що відмовиться від сина і вижене його з дому. Але замість цього знову і знову витягав шахрая з боргів. Він виділяв Мішелю 1000 франків на місяць, але навіть з такою великою сумою грошей той регулярно залазив у борги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 535 років тому у Римі видали першу друковану книгу українського вченого

Щоб покрити витрати Мішеля, Верн одного разу був змушений продати свою улюблену яхту.

"Справи мої складаються так плачевно, що мене лякає майбутнє. Мішель нічого не робить і не може знайти собі застосування. Я втратив через нього 200 000 франків, і виховання трьох хлопчиків цілком лягає на мої плечі. Що й казати, кінець мій сумний", - зізнавався письменник у листі своєму братові Полю.

Перед смертю кульгавого і сліпого фантаста цікавило одне - майбутнє сина. Верн подбав, щоб усі його папери, начерки, карти і книги негайно перейшли у повну власність Мішеля. Тільки це і врятувало 44-річного гульвісу від злиднів: він публікував невидані рукописи свого батька аж до 1920 року.

Тільки в 1970-і роки з'ясувалося, що Мішель багато в чому сам придумував, переписував і дописував "спадщину" батька. Наприклад, відомий роман "Корабельна аварія "Джонатана" Жуль Верн написав до 15 глави, а Мішель опублікував аж 31.

Письменник Даніель Дефо був таємним агентом королеви Анни в Шотландії. Спілкувався із жителями лондонського дна, матросами, в'язнями, торговцями й політиками. Багато хто з них стали прототипами його майбутніх романів про моряка Робінзона Крузо, куртизанок, капітанів, полковників. У Шотландії мав цілу мережу агентів. "Якби тільки стало відомо, що він шпигує, шотландці його розірвали б на шматки", — згадував один із сучасників Дефо. Кілька разів його таки хотіли вбити, але письменникові пощастило врятуватися.

Зараз ви читаєте новину «Син Жуля Верна підписував свої романи іменем батька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі