середа, 24 липня 2019 15:32

Суд дозволив повернути пам'ятник Леніну

Суд дозволив повернути пам'ятник Леніну
Статую богині Флори замінять на бюст Леніна Фото: ru.krymr.com

Бронзову статую богині Флори на центральній площі Нікітського ботанічного саду в Криму замінять на бюст Леніна. Таке рішення ухвалив тамтешній суд. Скульптуру подарували 2012-го на ювілей саду.

"Тоді її встановили на честь 200-річчя саду, приїжджали керівники України і Автономної Республіки Крим, всі були задоволені. Але вчена рада тоді забула викреслити з реєстру пам'яток культурної спадщини бюст Леніна. А з приходом Росії 2014-го всі дані реєстру передали у тому ж вигляді, і вийшло, що сад самовільно демонтував пам'ятник культурної спадщини. Хоча ми його нікуди не викинули, він стоїть за 200 метрів від скульптури Флори у будівлі музею саду поруч із бюстом Молотову, який із 1937-го займав місце, куди 1957-го встановили Леніна", - зазначив у коментарі Крим.Реалії заступник директора Нікітського ботанічного саду Андрій Паштетский.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знесли пам'ятник Жукову

За його словами, вчена рада Нікітського саду змушена дотримуватись закону й ухвали суду.

"Апеляційний суд залишив без змін перше рішення суду, тому ми не можемо не виконувати його вимоги. Зрозуміло, що нам доведеться зазнати певних витрат - пам'ятник Флорі бронзовий, а бюст Леніна - мармуровий. У скільки нам обійдеться відновлення "історичної справедливості", поки навіть не можу сказати. Але Флору ми обов'язково встановимо в якомусь мальовничому місці саду", - каже Паштетский.

У київському метрополітені відкриється виставка скульптур від пасажирів.

Проект Free to create (Вільні творити") запрацює у жовтні та триватиме близько місяця. Виставку відкриють в арт-вестибюлі станції Золоті ворота, повідомляє прес-служба підземки.

Зараз ви читаєте новину «Суд дозволив повернути пам'ятник Леніну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі