вівторок, 26 січня 2021 08:20

Стюардеса вижила після падіння літака

Стюардеса вижила після падіння літака
Вулович стала національною героїнею. Їй присвячували пісні і запрошували на телевізійні шоу. Фото: newizv.ru

Стюардеса Весна Вулович з Югославії залишилася живою після падіння літака 26 січня 1972-го. Увійшла до Книги рекордів Гіннесса і стала світовою знаменитістю.

Авіалайнер McDonnell Douglas DC-9-32 авіакомпанії Yugoslav Airlines прямував за маршрутом з Копенгагена в Белград. Коли літак пролітав над німецьким Херсдорфом, він зник з радарів. Він вибухнув в повітрі. Бомбу на борт пронесли хорватські націоналісти - усташі. Уламки впали поряд з селом Сербська Кам'яниця в Чехословаччині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виживші в авіакатастрофі два місяці їли тіла загиблих

Всі 29 пасажирів і членів екіпажу загинули. Вціліла лише 22-річна стюардеса Весна Вулович. Впавши на землю з висоти 10 160 м, вона дивом залишилася в живих. Її затиснуло в хвості літака, між трупами і частинами багажу. Вона отримала численні переломи і травми, на кілька днів впала в кому. Удар пом'якшили соснові гілки і товстий шар снігу.

Місцеві жителі виявилися на місці падіння уламків літака раніше рятувальників. Вони розбирали фрагменти і намагалися знайти тих, що вижили. Селянин Бруно Хонка найшов Весну, надав їй першу допомогу. Перше, що вона попросила, повернувшись до тями - покурити.

Ім'ям Весна називали дівчаток, вважали, що воно приносило. Жінка продовжувала працювати в югославських авіалініях.

23 грудня 1972 року 16 виживших пасажирів в авіакатастрофі літака рейсу 571 Air Force в Андах врятували. Вони провели 72 дні у 40-градусний мороз в горах на висоті близько 4 км. Щоб вижити - їли тіла загиблих.

Зараз ви читаєте новину «Стюардеса вижила після падіння літака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі