вівторок, 04 серпня 2020 13:21

Створили організацію, що опікувалася українськими військовополоненими

Створили організацію, що опікувалася українськими військовополоненими
Львів на світлині часів Першої світової війни Джерело: photo-lviv.in.ua

Політичну організацію Союз визволення України створили у Львові 4 серпня 1914 року. Ініціаторами стали молоді українці-емігранти з Наддніпрянщини, що перебувала у складі Російської імперії.

Спершу СВУ очолили політичні та громадські діячі Дмитро Донцов і Микола Залізняк, згодом була обрана президія. Члени організації, переважно соціалісти, робили ставку на поразку Росії від Австро-Угорщини й Німеччини в Першій світовій війні. Вважали, що це сприятиме здобуттю Україною самостійності. Щодо українських земель, які перебували під владою Австро-Угорщини, то сподівалися, що їх перетворять на окремий коронний край, що пізніше об'єднається з вільною Україною у федерацію. Підтримували організацію галицькі й буковинські громадські діячі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитро Донцов ділив націю на лицарів і свинопасів

Незабаром, після Галицької битви і захоплення Львова росіянами, СВУ перебрався до Відня, а пізніше в Німеччину. У Європі розгорнув широку інформаційну кампанію про Україну і її становище під російською владою. Почав видавати часопис "Вісник СВУ" і тижневик "Ukrainische Nachrichten". Так діячі намагалися привернути увагу світу до українського питання.

СВУ проводив жваву політичну, культурну та просвітницьку діяльність серед українських військовополонених Російської імперії в таборах Австрії та Німеччини. 1917 року зусиллями організації з військовополонених було сформовано "Синьожупанну" і "Сірожупанну" дивізії, які згодом братимуть участь в Українській революції.

Свою діяльність СВУ припинив влітку 1918 року.

Головна українська рада закликала до боротьби з царською Росією та за незалежну Україну у Львові 16 серпня 1914-го. Підписав Маніфест політичний діяч Кость Левицький.

У ньому констатували, що зусилля дипломатії нічого не вдіяли, щоб утримати мир у Європі, і бурю війни вже не зупинити.

Підкреслили, що українці є тим народом, на який війна та її наслідки наваляться найбільше. Адже трагедія Першої світової війни полягала в тому, що українці воювали один із одним на боці як Австрійської, так і Російської імперій.

Зараз ви читаєте новину «Створили організацію, що опікувалася українськими військовополоненими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі