вівторок, 04 вересня 2018 08:22

Студенти складають присягу на черепі останнього індіанця-воїна

Студенти складають присягу на черепі останнього індіанця-воїна
Останній американський індіанець Джеронімо. Фото: etno-muzej.si

Ідіанець Джеронімо здався в Аризоні 4 вересня 1886 року - останній корінний житель, що не визнавав владу США.

Він народився 16 червня 1829 року поблизу річки Гіла – зараз територія американського штату Аризона. Був родом із племені чірікауа, що є частиною народу апачі. Отримав ім'я Гоятлай – Той, Хто Позіхає. Мексиканці називали його Джеронімо – на честь святого Єроніма, якого вважали покровителем солдатів.

1858-го його плем'я їде торгувати до Мексики. Коли чоловіки відлучаються від табору, грабіжники вирізають жінок і дітей, зокрема родину Джеронімо. Відтоді він вважає мексиканців своїми особистими ворогами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уламки легендарного лайнера шукали майже століття

Наступного року три племені апачі об'єднуються і йдуть до кордону, вісім місцевих жителів вбивають, із трупів знімають скальпи. Потім перемагають невелике військо.

Джеронімо регулярно влаштовує напади на мексиканців. На землі апачі приходять білі. Загін Джеронімо – останній, що не визнає влади США на своїй території. На вождя починають полювання. Здається 4 вересня - після того, як в його загоні залишається 38 осіб, із жінками й дітьми.

Джеронімо відправляють у резервацію, приймає християнство. На прохання президента Теодора Рузвельта записують і видають книжку спогадів "останнього індіанця".

Увечері 8 лютого 1909 року Джеронімо впав із коня і помер від крововиливу в легенях. За похованням ніхто не доглядав. Представники таємного товариства Єльського університету "Череп і кості" розкопали могилу й забрали череп індіанця. На ньому влаштовували посвяти нових членів.

Через 73 роки після найвідомішої морської катастрофи минулого століття, 2 вересня 1985 року біля берегів Ньюфаундленду знайшли легендарний лайнер "Титанік". Уламки виявлені членами спільної американсько-французької експедиції.

Зараз ви читаєте новину «Студенти складають присягу на черепі останнього індіанця-воїна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі