середа, 13 березня 2013 11:19

Стародавні мумії допомогли у вивченні атеросклерозу

Автор: Фото: AP Photo/Steve Helber
 

Дослідження стародавніх мумій допомогло довести, що в минулому, як і зараз, людство потерпало від атеросклерозу. Отже, розвиток цього захворювання не пов'язане безпосередньо з неправильним способом життя сучасних людей.

Результати дослідження, проведеного групою американських, британських і єгипетських фахівців, опубліковані в медичному журналі Lancet.

Раніше вчені вже знаходили симптоми атеросклерозу у давньоєгипетських мумій, проте в основному це були представники знаті, які могли захворіти через вживання вишуканої їжі. Щоб виключити вплив подібних випадкових факторів, автори роботи вирішили вивчити значну кількість мумій з різних регіонів Землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Перу відкопали давні мумії 4 дітей і 6 собак (ФОТО)

Всього дослідники проаналізували 137 мумій, середній вік яких складає близько 4 тисяч років. Більше половини з них було виявлено в Єгипті, решта походить з Перу, південно-заходу США і Алеутських островів на Алясці. Виявилося, що третина з них (34%) страждала на атеросклероз різної тяжкості.

Про це свідчать результати комп'ютерної томографії судин мумій. Там, де судини не збереглися, фахівці вивчали відкладення кальцію, яке залишилося на їхньому місці. Як показали вчені, статистично наявність атеросклерозу мумій пов'язана лише з віком муміфікованої людини, але не з його статтю або культурою.

На думку авторів статті, це доводить, що атеросклероз пов'язаний з процесами старіння, в той час як спосіб життя не є основною причиною його виникнення.

Зараз ви читаєте новину «Стародавні мумії допомогли у вивченні атеросклерозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі