пʼятниця, 06 березня 2020 16:38

Сокири, стріли і миски - розкопали кургани, яким 6 тис. років

Сокири, стріли і миски - розкопали кургани, яким 6 тис. років
Більшість поховань належать представникам катакомбної культури Фото: dnipro.depo.ua

Археологи виявили 52 давні поховання у курганах на Дніпропетровщині. Всього розкопали 10 могильників, яким від 6 до 2,5 тис. років.

"Найдавнішими серед досліджених виявилися 2 поховання, які датуються другою половиною IV тис. до н.е. і відносяться до енеоліту. П'ять курганів були збудовані за доби ранньої бронзи носіями ямної археологічної культури. Впускними до цих курганів були поховання катакомбної культури, що складають найчисельнішу групу поховань", – наводить слова археологів видання Depo Дніпро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикраси і зброя - археологи натрапили на давні поховання

Дослідники зазначають, що присутні також поховання бабинської (XVIII-XVI ст. до н.е.) та зрубної культур (XV-XІІІ ст. до н.е). Є декілька скіфських поховань.

В одному з курганів археологи знайшли небіжчика у кам'яній скрині. Між його ребрами побачили крем'яне вістря стріли. Імовірно, вона і призвела до смерті. Також розкопали кам'яний жертовник та безліч побутових речей, створених з кістки, каменю та кераміки. Найбільший курган мав висоту 6,5 м.

Ямна, катакомбна та зрубна археологічні культури займали деякі терени України в період пізнього енеоліту та в епоху бронзи (IV - I тис. до н.е.) Отримали власні назви за типом поховань небіжчиків - у ямах, катакомбах під курганами та дерев'яних зрубах відповідно. Іраномовні кочові племена скіфи прийшли сюди у VII ст. до н.е.

Зараз ви читаєте новину «Сокири, стріли і миски - розкопали кургани, яким 6 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі