вівторок, 19 вересня 2017 16:17

Сьогодні відзначають Михайлове Чудо

Сьогодні відзначають Михайлове Чудо
19 вересня - Михайлове Чудо Фото: edinstvennaya.ua

19 вересня православна церква згадує Чудо архангела Михайла. Приурочене порятунку ним православного храму біля чудодійного джерела від нападників. В цей день потрібно сходити до церкви і помолитися архангелу.

Вірять, що сьогодні Михайло в образі бідного старця ходить по землі й перевіряє, як його шанують. Якщо побачить когось за роботою — "чудить". Людина або худоба може тяжко травмуватися. Ще донедавна цього дня на Лівобережжі влаштовували обіди для старців і бідних, роздавали милостиню для поминання померлих родичів.

Сьогодні потрібно обов'язково помиритися зі своїми друзями і родичами. Колись в цей день, з тими на кого ображалися, було прийнято обійматися і брататися.

Не дозволялося працювати, бо могло статися лихо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Михайлове Чудо — празник мстітєльний"

"Було, що й цілий день воза з хати знімали. Як тільки вони його туда затягли, що ніхто й не чув? Отако цілий день сміються та шукають свої речі, а роботи ніякої не роблять. Бо Чудо хоть і мале свято, а вредне — може хату чи хлів запалити. Чудо ходить перед Другой Пречистой - 21 вересня, то ото й до того примовка така є: "Не бійся матері Пречистої, а бійся отця Чуда", - розповідає 71-річна Марія Свириденко із села Лашуки Городнянського району нв Чернігівщині.

На Гуцульщині й сьогодні говорять: "На Михайла й толока файна". В Україні це — одна з найдавніших форм колективної взаємодопомоги. Відмовитися від участі в толоці вважається тяжким гріхом. Якщо тобі допомогли у зведенні хати, чищенні буряків або якійсь іншій роботі, то ти мусиш також неодмінно відгукнутися на чиєсь прохання про допомогу.

Праведних Якима й Ганну — батьків Діви Марії — православні й греко-католики згадують 22 вересня. За біблійними переказами, подружжя довго не мало дітей. Це вважалося Божою карою й ганьбою. Священик навіть відхилив дари, принесені Якимом до храму в Єрусалимі, бо бездітні негідні були приносити пожертви. Подружжя ревно молилося, і на старість Бог послав їм доньку. Назвали її Марією. До Якима й Ганни звертаються з молитвами бездітні й батьки тяжко хворих дітей.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відзначають Михайлове Чудо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі