пʼятниця, 28 серпня 2020 07:06

Сьогодні Перша Пречиста: яких традицій та заборон слід дотримуватись

Сьогодні Перша Пречиста: яких традицій та заборон слід дотримуватись
Одним з найдавніших храмів в Україні є церква Успіння Пресвятої Богородиці у Крилосі - село Галицького району Івано-Франківської області. На його території існувала столиця Галицько-Волинської держави — місто Галич. Фото: krylos.top

28 серпня православні відзначають одне з дванадцяти головних церковних свят - Успіння Пресвятої Богородиці або Першу Пречисту.

Протягом осіннього періоду є три "Пречисті". Про них у народі кажуть: "Перша Пречиста жито засіває, друга - дощем поливає, а третя снігом покриває". Тож в період "Першої Пречисти" відбувається озимий посів.

Цього дня по церквах згадують смерть Божої Матері. Говорять про закінчення життєвого шляху Богородиці та возз'єднання з сином Ісусом Христом.

Слово "успіння" означає сон. Багато вірян пояснюють сенс свята Успіння в тому, що немає кінцевої смерті й страху перед нею. Тобто існує життя на Землі у фізичному тілі, а також життя після цього.

У цей день закінчується піст, можна починати харчуватися різноманітною їжею.

В лісах починали збирати гриби й горіхи на зиму. Також доброю традицією у наших предків було на Успіння займатися засоленням на зиму капусти, огірків, помідорів та інших овочів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покрова і козаки - історія вшанування у раритетних іконах

Від цього дня дівчата у селі вже не мають тяжкої роботи, кажуть: "Прийшла Перша Пречиста - дівка стає речиста" - починає багато говорити, бо нема вже що робити.

Родини, у яких були діти на порі, починали активно готуватися до весільного сезону.

На Успіння Пресвятої Богородиці заборонено:
– прибирати, прати, шити
- влаштовувати гучні гуляння
- лаятися і сваритися
- бажати комусь зла – воно неодмінно повернеться до вас
- палити багаття – так можна привернути біду
- ходити босоніж на Успіння – нібито так можна зібрати всі хвороби
- молодим незаміжнім дівчатам не можна стригти волосся, щоб не зіпсувати долю.

Прикмети
Якщо в цей день з'явилася веселка на небі — осінь буде теплою
Гарна погода – бабине літо буде прохолодним
Багато павутиння – прикмета до того, що зима буде морозною і малосніжною
Як на Пречисту йде дощ, то осінь буде погана, дощова, сльотлива і холодна. І навпаки: як не буде дощу, то тепла, сухувата, без болота.

11 вересня - свято Усікновення голови Пророка Предтечі й Хрестителя Господнього Іоана, або, як кажуть у народі, Головосіки.

Це свято більш відоме серед віруючих під назвою "Іван Пісний", бо церква встановила в цей день одноденний піст. Звідси і його народна назва.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Перша Пречиста: яких традицій та заборон слід дотримуватись». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі