середа, 22 травня 2019 08:21

Софія Ротару не приїхала на похорон Володимира Івасюка

Софія Ротару не приїхала на похорон Володимира Івасюка
Композитора Володимира Івасюка поховали у Львові 22 травня 1979 року. Фото: gazeta.ua

Українського композитора і співака Володимира Івасюка поховали 22 травня 1979 року на Личаківському цвинтарі у Львові. Похорон перетворився на масову акцію протесту проти СРСР. На кладовище прийшли понад 10 тис. чоловік.

Володимир Івасюк народився 4 березня 1949 року. У Чернівцях успішно склав вступні іспити до медичного інституту, писав пісні і музику. Створив понад 100 пісень і музику до кількох спектаклів. Найвідомішими творами Івасюка стали "Червона рута", "Я піду в далекі гори", "Водограй", "Балада про мальви", "Лиш раз цвіте любов".

18 травня 1979 року у Брюховицькому лісі під Львовом його знайшли мертвим. Тіло чоловіка висіло на мотузці. Причини смерті називають різні – самогубство через кохання, замовне вбивство агентами КДБ, творча криза.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Усіх нас не перевішаєте!" - на могилі Івасюка декламували його вірші і співали пісні

Труну несли на руках до цвинтаря. На могилі були гори квітів і вінків, які міліція викинула в той самий день. Наступного - люди принесли їх іще більше. Так тривало протягом місяця. Про цю подію писали вірші й декламували на могилі Івасюка, а також розклеювали на будинках і деревах. Зміст полягав у такому: "Усіх нас не перевішаєте! Усіх не переб'єте!". На похороні всі чекали Софію Ротару. Сподівалися, що вона понесе портрет. Вона була у гастрольному турі на Далекому Сході і не змогла приїхати.

Компартійна влада у Львові намагалася всіляко перешкоджати його похованню на Личаківському цвинтарі. Мама Володимира, Софія Іванівна, звернулася до першого секретаря Львівського обкому Компартії України із проханням дозволити встановити пам'ятник на могилі сина. Але він розгнівався й вигнав її з кабінету.

Незабаром хтось розтоптав і підпалив могилу композитора. Акти вандалізму ще неодноразово повторювалися.

26 січня 2009 року Генеральна прокуратура України поновила давно закриту кримінальну справу про смерть Володимира Івасюка, але в листопаді 2012-го справу закрила нібито через відсутність складу злочину. Через два роки знову поновила. Колишній прокурор Львівської області Роман Федик у лютому 2015 року заявив, що начебто Володимира Івасюка вбили "співробітники" КДБ.

Зараз ви читаєте новину «Софія Ротару не приїхала на похорон Володимира Івасюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі