четвер, 28 квітня 2011 07:30

Смертний вирок Юркові Тютюннику виносили тричі

Смертний вирок Юркові Тютюннику виносили тричі

"Незалежна Українська держава може бути тільки буржуазною. Бо радянська концепція усуває принцип незалежної державності", - стверджував генерал-хорунжий Армії УНР Юрко Тютюник на допиті у ДПУ. Зі своїми переконаннями на допитах він не таївся.

"Щодо національної політики Радвлади, то я вважаю, що національне питання остаточно не вирішене, але тенденції до вирішення маються, - записано з його слів у протоколі. - Практична політика Радвлади сприяє розвиткові української національної культури, але інтереси нації не обмежуються культурним розвитком. Виходячи з сучасного становища, треба сказати, що всяка інша форма влади матиме більше змоги дотримувати національний розвиток, ніж Радвлада…"

Керівництво радянських спецслужб під особистим контролем тримало оперативну розробку "Справа №39". Мета - захопити генерал-хорунжого Юрія Тютюнника. Під виглядом повстанців агенти ДПУ пробралися до підпільної мережі, втягнули в оперативну гру людей із найближчого оточення Тютюнника. Вони й переконали генерал-хорунжого, що в УСРР існує всеукраїнський повстанський центр і закликали його очолити.

16 червня 1923-го під час переправи через річку Дністер, що була кордоном між Румунією й Україною, Юрія Тютюнника схопили.

Під тиском ДПУ він погодився на співпрацю. Написав листи-"покаяння", перевіз до Української СРР родину, передав чекістам особистий архів. Дав згоду на авторство пропагандистської брошури "З поляками проти Вкраїни" і зйомки у фільмі "ПКП" - "Пілсудський купив Петлюру".

12 лютого 1929-го Тютюнника викликали на допит у ДПУ. Звинуватили в "контрреволюційній діяльності" й арештували.

3 рази йому виносили смертний вирок. Останній смертний вирок - виконаний - Тютюнникові винесла Колегія ОДПУ 3 грудня 1929 року.

Про долю генерал-хорунжого Армії УНР Юрія Тютюника читайте в журналі "Країна" №69 за 29 квітня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн

Зараз ви читаєте новину «Смертний вирок Юркові Тютюннику виносили тричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі