четвер, 20 серпня 2015 11:25

Шлях в'язнів Освенціму від потяга до газової камери у фотографіях
13

Фото: foto-history.livejournal.com

У травні або червні 1944 року один або два есесівці знімали прибуття нового транспорту з євреями з Підкарпатської Русі (нинішньої Закарпатської України, а тоді окупованої Угорщиною частини Чехословаччини).

Невідомо навіщо проводилася зйомка, невідомо кому призначався альбом, але майже двісті знімків скрупульозно документують шлях єврейських в'язнів від виходу з вагонів до порогу газової камери. Закінчується Освенцимський альбом абсолютно моторошними кадрами старих людей і дітей, які безтурботно чекають своєї черги на галявині між двома крематоріями.

Наприкінці війни альбом знайшла єврейська дівчина Лілі Якоб, яка теж пройшла через Освенцим. Вся її родина загинула в газових камерах, а сама вона була визнана придатною для роботи і в підсумку опинилася в концтаборі Дора-Міттельбау під Бухенвальдом. Вже після звільнення табору американцями в квітні 1945 року вона втратила свідомість від виснаження, була перенесена в кімнату офіцерів охорони і знайшла там Освенцимський альбом. Причому на фотографіях були зобраджені її дідусь з бабусею та інші родичі, знищені в Освенцимі.

Зараз оригінал альбому зберігається в музеї Яд-Вашем в Єрусалимі.

Зараз ви читаєте новину «Шлях в'язнів Освенціму від потяга до газової камери у фотографіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі