понеділок, 30 жовтня 2023 12:15

Севастополь обороняли 250 днів

Севастополь обороняли 250 днів
Радянські військові обороняли Севастополь 250 днів. Після цього залишили місто. ФОТО: wwii.space

30 жовтня 1941-го розпочалася оборона Севастополя під час Другої світової війни. Його утримували 55 тис. солдатів, маючи 150 гармат, 360 літаків.

Німецьке командування прагнуло встановити контроль над Чорним морем. Першими вступили в бій артилеристи 54-ї батареї берегової оборони в райони селища Миколаївка. Розпочались бої передових частин вермахту з бойовою охороною.

Німецьке командування намагалося прорватись вздовж Євпаторійського та Сімферопольського шосе. До Севастополя підійшли основні сили Приморської армії, німецькі та румунські війська були зупинені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кораблі перевозили золото й експонати кримських музеїв

Влітку 1942-го німецькі війська знову перейшли в генеральний наступ. Люфтваффе зробило понад 3 тис. вильотів, скинувши на місто до 15 тис. бомб, артилерія випустила близько 8 тис. снарядів. Німецьке командування кинуло в бій усі сили й засоби.

Головнокомандування почало евакуацію міста. План евакуації передбачав вивезення тільки вищого і старшого командного складу армії і флоту, міського партійного активу. Евакуація поранених не передбачалась. 4 липня 1942-го після 250 днів оборони радянські війська залишили місто. Залишки Приморської армії чинили опір ще 3 дні. У німецький полон потрапили до 78 тис. військовослужбовців.

Німецькі війська 19 вересня 1941-го увійшли до Києва, залишеного червоноармійськими військами. До німецького полону в цій операції потрапили 665 тис. осіб. Поразка під Києвом стала важким ударом для Червоної Армії. 18 вересня почалося виведення військ з міста. Наступного дня до міста увійшли німці. Німцям став відкритий шлях на Східну Україну, в Приазов'я і Донбас.

Зараз ви читаєте новину «Севастополь обороняли 250 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі