четвер, 12 листопада 2020 08:21

Сало пошкодило дах автомобіля. Комунальники підірвали тушу кита на пляжі

Сало пошкодило дах автомобіля. Комунальники підірвали тушу кита на пляжі
Вибухова хвиля від кашалота сягнула висоти чотириповерхового будинку. Фото: oregonlive.com

На пляжі міста Флоренція в американському штаті Орегон 12 листопада 1970-го підірвали тушу кашалота. Його рештки розлетілися над будинками та пошкодили автомобілі на стоянці.

14-метрового кашалота вагою 8 т влада доручила прибрати управлінню автомобільних доріг, якому підпорядковувались пляжі. Військові порадили нашпигувати вибухівкою і підірвати кита.

Туша під сонцем розбухла від газів настільки, що на неї навіть не сідали чайки. Підривники у масках і протигазах розрізали черево і заклали туди 450 кг динаміту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На порятунок трьох китів витратили $5,5 млн

12 листопада сотні глядачів по обіді зібралися дивитися на вибух кита. На стоянці біля пляжних будинків з'їхалися десятки автомобілів.

Динаміт підірвали о 15:45. Вибух був заввишки з чотириповерховий будинок. Великі шматки жиру впали біля будівель і на стоянку за 20-35 м від пляжу. Один із найбільших прогнув дах автомобіля. У містечку пішов дощ із крові і нутрощів кашалота.

Тільки права частина кита вибухнула. Решта понівеченої туші залишилася на пляжі. Птахи так і не прилетіли. Робітникам довелося закопати її в пісок.

Після цього випадку у штаті ухвалили закон, який забороняє підривати мертвих китів на пляжі. Їх закопують у пісок або відбуксирують у море і там підривають. Місцеві жителі дали цьому пляжу назву "Меморіальний парк, де вибухають кити".

Криголам "Адмірал Макаров" 26 жовтня 1988-го пробив лід у замерзлій лагуні Чукотського моря неподалік американського містечка Барроу, щоб урятувати китів. Американці витратили на операцію з порятунку $5,5 млн.

Зараз ви читаєте новину «Сало пошкодило дах автомобіля. Комунальники підірвали тушу кита на пляжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі