пʼятниця, 02 квітня 2021 16:56

Розкрили таємницю загибелі аристократки 2,6 тис. років тому

Розкрили таємницю загибелі аристократки 2,6 тис. років тому
Подібні бойові сокири використовували єгипетські та асирійські воїни Фото: dailymail.co.uk

Давньоєгипетську жінку, на ім'я Такабуті, вбили сокирою. Такого висновку дійшли вчені, які наново дослідили її мумію віком 2,6 тис. років.

Такабуті жила в столиці Верхнього Єгипту Фівах, тепер Луксор, і була 20-30 річною аристократкою. За лічені хвилини до смерті тікала від нападника, який міг бути її охоронцем-єгиптянином чи ассирійським солдатом. Загинула миттєво від удару в спину гострим предметом. Жінку муміфікували, а на саркофазі написали її ім'я, інформує Daily Mail.

Відомо, що мумію придбав 1834 року ірландець Томас Ґрег. Він доставив її кораблем до Белфасту - столиці Північної Ірландії. Такабуті стала першою мумією, привезеною в Ірландію, а вже 1835-го її вперше продемонстрували глядачам.

Раніше вважали, що жінку вбили ножем. Але команда дослідників провела новий аналіз ДНК, рентген і комп'ютерну томографію та встановила, що смерть настала в результаті удару бойовою сокирою. Крім того, нападник також завдав сильні удари по ребрах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 68 днів вимочували та сушили. Дізналися секрети муміфікації давніх єгиптян

2020 року вчені повідомляли, що розкрили таємницю смерті Такабуті. Також у неї виявили біологічні відхилення.

Тоді обстеження, зроблене за допомогою сканування, вказало, що дівчина отримала ножове поранення в районі правого плеча. Це й спричинило миттєву смерть. Також таємничий предмет у порожнині тіла виявився просмоленим ганчір'ям. Його, ймовірно, використали для закриття рани.

Команда виявила й деякі біологічні аномалії. У Такабуті 33 зуби замість 32 - явище трапляється лише у 0,02% населення. Також має 2 зайві хребці, що зустрічається у 2% людей.

Зараз ви читаєте новину «Розкрили таємницю загибелі аристократки 2,6 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі