пʼятниця, 04 жовтня 2019 17:57

Розкопали палац найдавнішої європейської цивілізації

Розкопали палац найдавнішої європейської цивілізації
У мінойському палаці знайшли тронну залу та скарбницю Фото: nplus1

Археологи виявили тронний зал, скарбницю та металургійну майстерню у руїнах мінойського палацу на острові Крит. Мінойська цивілізація існувала з III - II тис. до н.е. Названа на честь царя-таласократа Міноса Великого.

Палац розкопали ще 1982-го, але нині під ним виявили залишки більш ранніх споруд. У приміщеннях знайшли рештки трону, колони, золоті коштовності, печатки, ритуальну кераміку та бронзові статуетки, повідомляє N+1

Будівля 1600-х р. до н.е. розташовувавлась на висоті 1 тис. м. над рівнем моря, на схилі гори Іда. Тут могли зупинятися давні паломники до Ідейської печери. За древніми міфами, богиня Рея ховала в ній маленького Зевса від його батька Кроноса, що пожирав своїх синів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археолог заперечив мирний характер мінойської цивілізації

Самі мінойці відомі, як представники першої розвиненої цивілізації в Європі. Мали писемність, володіли техніками виготовлення бронзи. Будували багатоповерхові палаци з каналізацією. Займалися морською торгівлею із материковою Грецією, Єгиптом та Кіпром.

Занепад цивілізації близько 1550-го до н.е. пов'язують з виверженням вулкану та сильними землетрусами, які викликали великі цунами. Ті змивали поселення на Криті. Ослаблених мінойців завоювали вихідці з материкової Греції.

Таласократія - форма держави, устрій якої пов'язаний з морем через брак землі.

Представники мінойської цивілізації мали європейські корені. Такого висновку дійшли вчені з Вашингтонського університету. Дослідники провели аналіз ДНК останків людей, що жили на території Криту 4 тис. років тому. За словами фахівців, дослідження показало, що мінойци були вихідцями з півночі.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали палац найдавнішої європейської цивілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі