четвер, 31 серпня 2017 18:48

Російський консул замовив вбивство українського священика у Єгипті

Російський консул замовив вбивство українського священика у Єгипті
Андрій Гумницький (1832-1916) Фото: meest-online.com

31 серпня 1832 року у селі Крива – тепер Таращанський район на Київщині народився Андрій Гумницький – один із перших політичних емігрантів.

"Як я був хлопцем п'яти літ, – згадував він, – дід Герасим приїхав до нас і заставив мене читати Часословець. Я читав борзо. Столітні очі заплакали над моєю головою: "Дитя моє, ти будеш перевертнем! Кам'янецькі люди вільні козаки!" Ця річ глибоко запала в мою душу!" Простий чоловік, який мав сантимент до науки, до освіти, бачив, що та ж таки наука, подана з чужих рук і чужою мовою, справді робить з людей перевертнів, відриває їх од родового коріння, ставить на службу чужинцям, які люто викорінюють щонайменшу пам'ять про колишні звичаї і порядки в Україні."

У вересні 1840 року батько відвіз сина до Києва, до бурси. Усі канікули Андрій жив на батьковому хуторі: не їв м'яса і риби, споживав мед та овочі. Став ченцем Київської Печерської Лаври і отримав ім'я Агапія. Митрополит Філарет взяв нового ченця працювати секретарем у канцелярії. У цей час Агапій познайомився з Кулішем та Драгомановим, з віршами Шевченка, пише UAHistory.

Синод призначив Агапія своїм представником в Афінах. Ієродиякон Афінської посольської церкви Агапій Гумницький опановував грецьку, арабські мови. Познайомився з революціонерами Гарібальді, Герценом, Огарьовим. Почав дописувати в "Колокол" під псевдо Гончаренко.

Після скандальної статті "Монастирське кріпосне право" царська охоронка відстежила його кореспонденцію і передала послові Росії у Греції Олександрові Озерову. 16 лютого 1860 р. посол запросив Гумницького пообідати на пароплаві "Русалка" і вручив Агапію наказ про арешт за "розкольництво" і негайне повернення до Росії. Друзі довідалися про арешт, влаштували Агапію втечу з російської в'язниці в Константинополі: замаскували себе під турків і вийшли прямо з передніх дверей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Прожив у довгій та щирій праці для України 58 літ" - фото і документи Осипа Маковея

Під іменем Андрія Гончаренка жив у Лондоні, не відмовлявся від жодної роботи: викладав російську мову грекам, класифікував нумізматику у Британському музеї. У 1860 році Шевченко сам прислав до Агапія в Лондон "Кобзаря".

Разом із галичанином Мартином Холодом Гончаренко винаймав квартиру. У Лондоні Агапій працював складальником шрифту у "Вільній російській друкарні" Герцена. Російська влада оголосила полювання на Андрія Гумницького, розкольника, сповідувача графа Лева Толстого. За його голову було обіцяно 5 тисяч карбованців. Агапій не сидить на одному місці. Відвідує Туреччину, Грецію, Єрусалим, Єгипет. У Александрії російський консул намовив кілера-грека вдарити ножем отця Андрія в груди. Але він врятувався.

1865 рік Гончаренко зустрів у Америці. У будинку італійця Генрі Чітті у Філадельфії за рекомендацією з Лондона Гончаренко знайшов собі притулок. Служить у православній церкві. Росіяни дістали Гумницького-Гончаренка і тут. Вони пообіцяли грекам купу грошей на побудову окремої церкви і священика, щоб вони відмовились від отця Агапія.

Коли Олександр ІІ продав Аляску, Гончаренко з цивільною дружиною переїхали до воріт Аляски – Сан-Франциско. Агапій заснував першу слов'янську друкарню на західній півкулі планети і першу слов'янську бібліотеку США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стали відомі імена співучасників вбивства воїна УПА Ніла Хасевича

1 березня 1868 року отець Агапій Гончаренко видав англо-російськомовну газету Alaska Herald - "Вісник Аляски". З часом газета стала виходити з додатком "Свобода", в ній з'являлися публікації українською мовою.

Через чотири роки Агапій продав бізнес і де-факто вийшов на пенсію. Купив у родича великий шмат гористої землі у Гейварді - поблизу Сан-Франциско, побудував там дім та зробив собі невеличкий вівтар просто неба у печері. Назвав хутірець Україною.

Помер Андрій Гумницький 7 травня 1916 року у передмісті Сан-Франциско. Похований отець Агапій разом із дружиною Альбіною на фермі, яку занесено до офіційного списку історичних місць Каліфорнії під номером 1025. 15 травня 1999 року колишній хутір Агапія Гончаренка було оголошено державним заповідником "Україна".

Фотографію 6-го президента США Джона Квінсі Адамса зробили у березні 1843 року. Вона є найдавнішим фотографічним зображенням президента США.

Дагеротип, як тоді називалися фотографії, зробив Філіп Хаас. Це було друге зображення Джона Адамса, але перше не збереглось. Президент написав у своєму щоденнику, що техніка дагеротипу викликала у нього захоплення.

Зараз ви читаєте новину «Російський консул замовив вбивство українського священика у Єгипті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі