вівторок, 28 липня 2015 11:33

Російська імперія в унікальних фотографіях початку ХХ століття
20

Вірменська жінка в національному костюмі
Фото: foto-history.livejournal.com
Прокудін-Горський у костюмі і капелюсі в горах Кавказу
Формування художнього лиття
Жінка сидить в тихому місці на річці Сим, частина вододілу Волги
Каплиця стоїть на місці, де місто Белозерск було засноване в стародавні часи

Сергій Прокудін-Горський - російський фотограф, хімік (учень Менделєєва), винахідник, видавець, педагог і громадський діяч, член Імператорського Російського географічного, Імператорського Російського технічного та Російського фотографічного товариств. Вніс значний внесок у розвиток фотографії та кінематографії. Піонер кольорової фотографії в Росії, творець "Колекції пам'яток Російської імперії".

2 серпня 1901 року в Петербурзі було відкрито "фотоцинкографічну та фототехнічну майстерню" С. М. Прокудіна-Горського, де були розташовані лабораторія та редакція журналу "Фотограф-аматор".

Вже у той час фотограф замислює грандіозний проект: відобразити в кольорових фотографіях сучасну йому Росію, її культуру, історію і модернізацію. Прокудін-Горський в 1909 році отримує аудієнцію у царя Миколи II, який доручає йому зняти всілякі сторони життя всіх областей, що складали тоді Російську імперію. Для цього фотографові було виділено спеціально обладнаний залізничний вагон. Чиновникам було наказано допомагати Прокудіну-Горьскому в його подорожах і не перешкоджати навіть у фотографуванні стратегічних об'єктів, зокрема мостів, заводів тощо.

У 1909–1915 роках Прокудін-Горський об'їздив значну частину Росії, фотографуючи старовинні храми, монастирі, заводи, види міст і різноманітні побутові сцени.

Незабаром після Жовтневого перевороту 1917 року став професором заснованого А. В. Луначарським фотокіноінституту. Востаннє його колекція фотографій демонструвалась у Росії 19 березня 1918 року, але незабаром після цього Прокудін-Горський покинув РРФСР, та вивіз із собою майже всі зроблені фотопластини, за винятком вилучених у нього фотографій царської сім'ї та стратегічних об'єктів.

Зараз ви читаєте новину «Російська імперія в унікальних фотографіях початку ХХ століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі