вівторок, 24 липня 2018 10:44

Рильський відбив дружину у знайомого

Рильський відбив дружину у знайомого
Максим Рильський із дружиною Катериною виховували синів Георгія і Богдана. Фото: На скрижалях

Поет Максим Рильський зустрівся зі своєю майбутньою дружиною у знайомого Івана Очкуренка. Це був земляк, який дозволив йому пожити у своїй квартирі у Києві. В 1923 році Рильський влаштувався вчителем української мови і літератури у Другій залізничній трудовій школі - нині СШ №7 імені Максима Рильського.

Під час першого візиту до Очкуренка, двері відчинила його дружина Катерина і веліла зачекати господаря у вітальні.

У кімнаті стояло фортепіано. Знудившись від довготривалого очікування, чоловік сів за рояль. Грав надзвичайно чудово, адже музики вчив його композитор Микола Лисенко. Почувши мелодію своєї улюбленої пісні "Ой одна, я одна та й у батенька була", Катерина Миколаївна увійшла і стиха заспівала. Так почався їх роман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У музеї Рильського співали заборонені колядки

Максим Тадейович лишився квартирувати у домі Очкуренків на Бульйонській. Катерина старша за Максима на 9 років. Турбувалася про молодого вчителя, як про рідну людину. В хвилини перепочинку просила пограти, а сама співала. Пісня зріднила їх. Максим попросив Катерину вийти за нього заміж. Вона поставила лише одну умову: якщо він всиновить її 6-річного сина Жоржа. Поет погодився. Одружилися 12 липня 1926 року, пише сайт "На скрижалях".

Спочатку Іван Очкуренко чинив перешкоди закоханим, їм навіть довелося таємно викрасти Жоржика і переховуватись у подруги Катерини. Згодом все стихло. Іван Панасович теж одружився, а Максим Тадейович матеріально підтримував їхню родину. У подружжя Рильських народився ще один син Богдан. Родини Очкуренків і Рильських навіть стали друзями.

Помер Максим Рильський 24 липня 1964 року. Він пережив свою кохану дружину Катерину на кілька років, був похований у Києві на Байковому кладовищі.

2 січня 1841 року в селі Ставище Попільнянського району на Житомирщині народився Тадей Рильський.

Він навчався у другій Київській гімназії та на історико-філологічному факультеті університету Святого Володимира.

В університеті вступив у гурток хлопоманів. Вони вважали, що шляхта не повинна забувати про своє українське походження.

Зараз ви читаєте новину «Рильський відбив дружину у знайомого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі