понеділок, 25 листопада 2019 08:21

Редактором найбільшої української газети став гімназист

Редактором найбільшої української газети став гімназист
Наклад газети "Хлібороб" був 5 тисяч екземплярів. Фото: calendarium

Першу легальну газета українською мовою в підросійській Україні почали видавати у Лубнах на Полтавщині 25 листопада 1905 року. Наклад першого україномовного видання "Хлібороб" був 5 тисяч екземплярів.

Гімназист Микола Шемет 1905 року став редактором першої в Україні газети рідною мовою. Часопис закликав до політичних та економічних змін, зокрема, до автономії України в межах Росії, передачі землі селянам, цивілізованих виборчих органів влади, відкриття українських шкіл, 8-годинного робочого дня. У газеті друкували матеріали місцевого характеру.

"Хлібороб" користувалася великою популярністю серед селян, оскільки давала відповіді на різні злободенні питання. У деяких селах, наприклад, Колодистому Звенигородського повіту (нині – Тальнівський район Черкащини) , "Хлібороб" передплатили всі грамотні жителі села.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили перший професійний театр

Влада всіляко перешкоджала популяризації цієї газети як носія української ідеї. 20 жовтня 1906 року в Києві відбувся суд над учителем Григорієм Боревичем і учнем київської школи малювання Григорієм Вараввою (в майбутньому – відомий письменник) за те, що вони на базарі в селі Тарасівці Звенигородського повіту читали людям газету "Хлібороб" і роз'яснювали прочитане. Першого засудили до 8-ми місяців ув'язнення, а другого – до 1-го року. Читачів було доволі, хоча на Полтавщині письменними були менше 17%. Купували навіть ті, хто не вмів читати - давали це зробити іншим.

Перший професійний український театр "Руська бесіда" створили у Львові 10 квітня 1864 року.

Зараз ви читаєте новину «Редактором найбільшої української газети став гімназист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі