понеділок, 18 вересня 2023 05:30

Розіслали листи зі спорами сибірської виразки

Розіслали листи зі спорами сибірської виразки
Адресатам були прислані листи, в конвертах яких знаходився білий порошок. Сибірською виразкою тоді заразилися декілька співробітників пошти. Фото: http://www.supotnitskiy.

У США зафіксували 18 вересня 2001 року перше розсилання листів зі спорами сибірської виразки. Десятки листів надійшли в кілька офісів ЗМІ й двом сенаторам.

Атаки почалися через тиждень після теракту 11 вересня 2001-го й відбувалися у два етапи. На адресу адміністрації губернаторів надіслали листи, у конвертах яких був білий порошок. Сибірською виразкою тоді заразилися кілька працівників пошти, що сортували конверти, і офісні службовці, які розбирали кореспонденцію. За два тижні помер у лікарні журналіст Роберт Стівенс, який розпечатав конверт. 22 людини заразилися сибірською виразкою, п'ятеро померли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитина заразилася сибірською виразкою - проводять перевірку

2008 року ФБР довело, що смертельний вірус розсилав психічно хворий американський науковець Брюс Айвінс. Він скоїв самогубство й не мав стосунку до терористичної мережі Бен Ладена. У США з 2001-го були зафіксовані сотні випадків розсилання листів, у конвертах яких був білий порошок, проте жодного разу в підозрілій речовині не виявили спори сибірської виразки.

Перша у світі епідемія сибірки почалася в російському Свердловську, теперішньому Єкатеринбургу, 2 квітня 1979-го. Коли люди почали скаржитися на хворобу, радянська влада заявила, що хворі наїлися зараженого м'яса. Розвідки інших країн знали, що в місті у військовій лабораторії розробляли біологічну зброю. Через 13 років з'ясували, що працівники лабораторії не змогли замінити фільтр. Стався викид спор сибірки в повітря. Вітер поніс їх у передмістя. Заразилися люди й худоба. Епідемія тривала шість тижнів. У місті померли 62 людини. Ще 32 були в тяжкому стані.

Зараз ви читаєте новину «Розіслали листи зі спорами сибірської виразки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі